Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

                     

π. δρ. Ράτζου Βαργκέζε (Raju Varghese)

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19 έπληξε την Ινδία προκαλώντας περισσότερα από 400.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, σε σημείο που οι άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους. Τα νοσοκομεία έχουν καλύψει τη μέγιστη χωρητικότητά ενώ ξεχειλίζουν από ασθενείς και οι πόροι τους είναι περιορισμένοι. Οι αγροτικές περιοχές της Ινδίας έχουν πληγεί δυσανάλογα και οι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω έλλειψης φαρμάκων, νοσοκομειακού εξοπλισμού και οξυγόνου. Επιπλέον λόγω του πυκνού πληθυσμού της Ινδίας, ο αριθμός τον κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται και επομένως ο κι ο αριθμός των νεκρών.

Ένας από τους ενορίτες μου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας, στο Suffern της Νέας Υόρκης μου είπε ότι η θεία του που ήταν σοβαρά άρρωστη με κορωνοϊό επικοινώνησε με το γραφείο του πρωθυπουργού της Ινδίας σε μια προσπάθεια να εισαχθεί σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί, δίχως όμως αποτέλεσμα. Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών, νοσοκομειακού εξοπλισμού και επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει ιατρική περίθαλψη τελικά πέθανε στο σπίτι της. Ακόμη και όσοι είναι αρκετά τυχεροί για να εισέλθουν στο νοσοκομείο δεν λαμβάνουν κατάλληλη φροντίδα  εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων αντιικών φαρμάκων, ιατρικού οξυγόνου και κλινών ΜΕΘ.

Επιπλέον, ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται είναι όσων έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία ενώ πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στα σπίτια τους και τα σώματά τους αποτεφρώνονται στον τόπο διαμονής τους, καθιστώντας ακόμη πιο εμφανή την ανισότητα των πόρων. Λιγότερο από το 2% του πληθυσμού της Ινδίας έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μέχρι σήμερα ενώ τα κέντρα εμβολιασμού δεν διαθέτουν επαρκή εφόδια για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι δικαιούνται να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών, τα περιορισμένα αποθέματα καθώς και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για όσους προσβάλλονται από τον ιό.

Οικογένειες μου έχουν εκμυστηρευτεί ότι πιστεύουν πως το δεύτερο κύμα του ιού στην Ινδία είχε τόσο σοβαρές επιπτώσεις εξαιτίας μαζικών προεκλογικών συγκεντρώσεων σε πέντε πολιτείες και του συνωστισμού που προκλήθηκε λόγω εορτών και θρησκευτικών εκδηλώσεων όπου οι εντολές για αποφυγή συνωστισμού και χρήση μάσκας δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα τις μαζικές μολύνσεις.

Οι Χριστιανοί της Ινδίας καλούν για προσευχή καθώς το κύμα της θανατηφόρας πανδημίας αυξάνεται. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μαλανκάρα διαθέτει τους πόρους της σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο με σκοπό τη συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ παράλληλα παρέχει όλα τα διαθέσιμα κτίρια και τους ενοριακούς ναούς ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν για την καραντίνα καθώς και ως ιατρικές εγκαταστάσεις, κέντρα εμβολιασμού, προμήθειας τροφίμων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η Ορθόδοξη κίνηση νέων έχει εθελοντές σε όλη την Ινδία για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως κάστας ή θρησκείας. Οι περισσότερες χριστιανικές ομολογίες στην Ινδία διαθέτουν προγράμματα αρωγής για άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη σ’ αυτή τη καταστροφική φάση της πανδημίας. Το πλέον λυπηρό αυτής της κατάστασης είναι ότι πολλοί που πεθαίνουν δεν λαμβάνουν την κατάλληλη ταφή και αποτέφρωση με αποτέλεσμα να μην τους παρέχεται το δικαίωμα να πεθάνουν με αξιοπρέπεια. Το τμήμα ανθρώπινης ενδυνάμωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μαλανκάρα παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες για προσευχή, ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του κορονοϊού και των συνεπειών του.

Καθημερινά στην Ινδία οι άνθρωποι κατατρώγονται από το άγχος μόλυνσης από τον ιό και τον φόβο του θανάτου.

Στην Κέραλα, την πολιτεία με το υψηλότερο ποσοστό Χριστιανών στην Ινδία, o πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης ανέφερε πρόσφατα ότι το κύμα του ιού δεν έχει τελειώσει και αναμένουν ένα τρίτο κύμα ακόμη πιο ισχυρό, το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις και θανάτους.

Έθνη όπως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες βοηθούν παρέχοντας πόρους και Χριστιανοί απ’ όλον τον κόσμο προσφέρουν υποστήριξη μέσω των προσευχών τους. Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι από τον COVID, για τους ηλικιωμένους και όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, ώστε να παραμείνουν υγιείς και να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Προσευχόμαστε για όσους έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο λόγω του κορωνοϊού.


Ο Αιδεσιμότατος δρ. Ράτζου Βαργκέζε είναι Βικάριος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Παναγίας στο Suffern της Νέας Υόρκης.

To ιστολόγιο Δημόσια Ορθοδοξία (Public Orthodoxy) επιδιώκει να προωθήσει συζήτηση και συνδιάλεξη, παρέχοντας ένα φόρουμ για διαφορετικές απόψεις σε σχέση με σύγχρονα ζητήματα που αφορούν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Οι απόψεις που εκφράζονται σ’ αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά του συγγραφέως και δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των εκδοτών,των μεταφραστών, ή του Κέντρου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.