Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΙΕΡΙ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΚΕΝΥΑΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΗΔΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ

 Μετάφραση Κειμένου Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών ΒόλουΑκαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Ανασδημοσιεύουμε μεταφρασμένο το κείμενο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νιέρι και Κένυα, κ. Νεοφύτου Κονγκάι. Είναι αρκούντως χαρακτηριστικό για την κατάσταση που δημιουργείται αυτή τη στιγμή στην Αφρική.
Δείτε το αρχικό δημοσίευμα εδώ https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10160241735529026&id=576264025
_________________________________
Το γεγονός ότι κληρικοί του Πατριαρχείου Μόσχας εισέβαλαν σε ναό της Μητρόπολης μας για να λειτουργήσουν, αποτελεί πνευματική προσβολή και άγνοια του χειρίστου είδους. Οι ιερείς αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει κανονική πνευματική αρχή, στην δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η εκκλησία μας και η περιοχή της. Είναι λυπηρό ότι αναγκάστηκα να εμποδίσω τον ιερέα αυτόν και τους ακολούθους του να τελέσουν τη λειτουργία σήμερα στο Νιέρι (την επισκοπή μας) και να τους ζητήσω να φύγουν εν ειρήνη. Αυτό που έγινε ήταν μια εισβολή, που συντονίστηκε καλά από τον εφημέριο, τον οποίο απέλυσα άμεσα από την υπηρεσία της ενορίας. Μπορούν να δημιουργήσουν δική τους ενορία και κανείς δεν θα παρέμβει στην αποστολή τους. Ο π. Γεώργιος, ο Ρώσος απεσταλμένος ιερέας, μου ομολόγησε ότι λυπάται πολύ γι' αυτό που έγινε, γιατί οι ιερείς του είχαν πει ψέματα. Είναι πράγματι έτσι; Μόνο ο Θεός γνωρίζει!
Όσο αφορά τους κληρικούς μας που θέλουν να ενταχθούν ή έχουν ήδη ενταχθεί στην Ρωσική Εκκλησία, θα πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Είμαστε Αφρικανοί στο κάτω κάτω της γραφής, και αν καταστρέψουμε ό,τι χτίζαμε εδώ και χρόνια, εμείς είμαστε που θα χάσουμε. Γιατί όλη αυτή η εχθρότητα μεταξύ μας; Κανείς δεν θα σας αναγκάσει να μείνετε μαζί μας, αλλά να θυμάστε ότι κάθε δράση φέρνει και αντίδραση. Δεν έχουμε πόλεμο από όσο ξέρω... αλλά να θυμάστε πάντα ότι οι καλές κι οι κακές πράξεις επιστρέφουν, και ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως ακριβώς φαίνονται, όταν μπαίνουν μεγάλες υποσχέσεις στο καλάθι της «ελπίδας». Όταν η Ρωσική Εκκλησία αποκαλύψει τι πραγματικά προσπαθεί να κάνει και ποιοι είμαστε εμείς, θα πει την αλήθεια και θα είναι πραγματικά ελεύθερη. Προς το παρόν, αφήστε τους να απολαμβάνουν τα λάφυρα από το Πηγάδι του «σχίσματος». Θα στεγνώσει ξαφνικά μια μέρα και τα μάτια μας θα ανοίξουν. Θα πρέπει λοιπόν να σας υπενθυμίσω να μην βιάζεστε και να σκεφτείτε ξανά τις ενέργειες και τις αποφάσεις σας. Αποφύγετε τις προσβολές, τις προκλήσεις και τα ψέματα. Πείτε την αλήθεια για την έξοδό σας, γιατί η ίδια αλήθεια θα σας ζητηθεί όταν θα επιστρέψετε κάποια μέρα. Μην κλείνετε την πόρτα πίσω σας, γιατί μπορεί κάποτε να επιστρέψετε τρέχοντας και να θέλετε να μπείτε. Το ευαγγέλιο του σχίσματος και της κανονικότητας που κηρύχθηκε εδώ στην Αφρική από τη Ρωσική Εκκλησία είναι μια σκόπιμη επίθεση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για δικούς της πολιτικούς λόγους και αυτό που έγινε θα παραλύσει, θα τραυματίσει και θα ακρωτηριάσει όλα αυτά για τα οποία έχουμε εργαστεί. Αλήθεια, το ξέρουν;
Πονάω βαθιά και η καρδιά μου αιμορραγεί με αυτό που συνέβη σήμερα. Προσεύχομαι η σεβάσμια πνευματική μας ιεραρχία να σκεφτεί προσεκτικά και να βρει μια καλόπιστη λύση σε αυτή την τρέλα. Είναι οδυνηρό να βλέπεις την Εκκλησία να χωρίζεται στα δύο, είναι οδυνηρό να βλέπεις κληρικούς να εγκαταλείπουν την Εκκλησία που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια. Κάτι δεν πάει καλά, καθόλου καλά, και ο Ορθόδοξος κόσμος απλά παρακολουθεί. Σαφώς δεν μου ήταν ευχάριστο να σταματήσει σήμερα η Λειτουργία στον Άγιο Μωυσή τον Αιθίοπα στο Νιέρι, αλλά το γεγονός είναι ένα: Υπάρχει ΜΟΝΟ Μία Εκκλησία και Ένας Επίσκοπος (Πνευματική Αρχή) κάθε φορά. Πρέπει να φυλάξουμε τις εκκλησίες μας και τους αθώους πιστούς μας που δεν έχουν ιδέα από αυτές τις πολιτικές. Αυτός ο πνευματικός πόλεμος είναι πραγματικός.
Ο Θεός ας σώσει την Αφρική!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.