Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ


Εορτή του Ιερού Φωτίου και επιστημονικό συμπόσιο στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Με αφορμή την εορτή του Ιερού Φωτίου Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης, που βρίσκεται πλησίον της Αίθουσας Τελετών της Θεολογικής Σχολής.
Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Γέρων Δέρκων Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορείας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σηλυβρίας Μάξιμος, Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας και Προύσης Ιωακείμ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός καθώς και Αγιορείτες πατέρες.
Εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Πριγκηπόννησα και την Πόλη καθώς και όμιλος προσκυνητών εξ Ελλάδος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος κήρυξε την έναρξη του διεθνούς επιστημονικού συμποσίου που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής επ' αφορμή της συμπληρώσεως κατά το προηγούμενο έτος μισού αιώνος από της αδίκου αναστολής της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής και τριάντα ετών από της προς Κύριον εκδημίας του τελευταίου Σχολάρχου αυτής, μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου, υπό τον τίτλο "Από των λυπηροτέρων επί τα θυμηδέστερα: ευχή και προσευχή".
Ο Παναγιώτατος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο πνεύμα της Χάλκης, στην ιστορία και την προσφορά της περίφημης Θεολογικής Σχολής, στις σύγχρονες δράσεις της Σχολής μέσω συνεδρίων και ημερίδων, αλλά και στην μορφή του σήμερον εορταζομένου Φωτίου του Μεγάλου.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των εκλεκτών συνέδρων, οι οποίοι με εμπεριστατωμένα επιστημονικά κείμενα αναφέρθηκαν στην ιστορία και την προσφορά της Θεολογικής Σχολής, αλλά και στην πολυσχιδή προσωπικότητα του τελευταίου Σχολάρχου, Σταυρουπόλεως Μαξίμου, εξέχοντος ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου και διακεκριμένου ακαδημαϊκού διδασκάλου της Φιλοσοφίας.
Στο συμπόσιο συμμετείχαν Καθηγητές από Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξοχ. κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και οργανισμών της Ελλάδος και άλλων χωρών.
Οι εργασίες του συμποσίου θα συνεχιστούν και αύριο, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.