Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΖΗΤHΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ


 Συνέντευξη στον Θεόδωρο Καλμούκο, Εθνικός Κήρυκας

....
Για τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, ο Μακαριότατος υπογράμμισε πως «και τα είπαμε και συλλειτουργήσαμε, ακροθιγώς συζητήσαμε για τη Μεγάλη Σύνοδο, μου εξήγησε γιατί δεν ήλθε. Κάποιου είδους δίκαιο του βρήκα, όχι εκατό τοις εκατό, εν πάση περιπτώσει δεν είναι της ώρας να τα πούμε αυτά».
Στην ερώτηση αν θα υπάρξει σύγκλιση με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ή θα διευρυνθεί η διάρρηξη δεσμών, είπε: «εγώ πιστεύω ότι κακώς έφτασαν μέχρις εδώ, το Κατάρ δεν ανήκει ούτε στον έναν ούτε στον άλλον, ποτέ δεν υπήρχε Εκκλησία εκεί. Είναι ακραίες καταστάσεις, δεν συμφωνώ μαζί τους. Τους είπα αμφότερους ότι δεν είναι σωστή η στάση που έχουν και πρέπει να τα βρουν. Αλλά εν πάση περιπτώσει πίσω από το μυαλό τους και του ενός και του άλλου υπάρχουν άλλα δεδομένα και γι’ αυτό» και συμπλήρωσε «το Κατάρ είναι αφορμή δεν είναι η ουσία».
«Θα μας λέγατε τι έχετε διαγνώσει; τι υπάρχει;» τον ρωτήσαμε. «Οχι, όχι αυτά μπορούμε να τα λέμε μεταξύ μας», τόνισε.
Στην επισήμανση ότι «υπάρχει διάχυτη η γνώμη ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας προσανατολίζεται να συγκαλέσει μία αντι-Σύνοδο, προέκυψε κάτι τέτοιο από τον Πατριάρχη Αντιοχείας, τον έχουν πλησιάσει;» απάντησε: «όχι, όχι, εάν κάνει τέτοιο η Μόσχα θα αποτύχει, δεν θα πάει κανείς, μπορεί να είναι μεγάλη Εκκλησία αλλά δεν μπορεί να τα κάνει αυτά. Ηδη η Μεγάλη Σύνοδος μπήκε στην Ιστορία».
Οταν τον ρωτήσαμε αν είναι ευχαριστημένος από τη Μεγάλη Σύνοδο, υπογράμμισε: «βεβαίως, τα κείμενα που βγήκαν είναι κείμενα θαυμάσια, θεολογικότατα και εμένα προσωπικά αυτά τα κείμενα μου θυμίζουν Πατέρες του τετάρτου και πέμπτου αιώνος».
Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως υπάρχουν ωστόσο κάποιοι Μητροπολίτες σας που δεν τα υπέγραψαν, τόνισε ότι «κακώς, χείριστα έπραξαν διότι η Εκκλησία της Κύπρου είχε απόφαση και ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν την απόφαση της τοπικής Εκκλησίας της Κύπρου. Τους κακίσαμε εμείς, το ξέρουν, τους καλέσαμε στη Σύνοδο και τους είπαμε ότι οφείλουν να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της τοπικής Εκκλησίας της Κύπρου. Δεν θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει».