Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ Η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ


ΒΟΣΤΩΝΗ. Η 43η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία ως γνωστόν συνέρχεται στην πόλη Νάσβιλ του Τενεσί υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, ασχολήθηκε με την Μεγάλη Σύνοδο η οποία έγινε πριν από μία εβδομάδα στην Κρήτη υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μεγάλη Σύνοδο συμμετείχαν οι δέκα από τις δεκατέσσερις Τοπικές Εκκλησίες, οι οποίες συγκροτούν την Ορθόδοξη Εκκλησία ανά την Οικουμένη. Απουσίασαν ως γνωστόν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Μόσχας, τα οποία την τελευταία στιγμή για προσχηματικούς λόγους ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν, με κεντρικό μοχλό επήρειας το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Οπως προκύπτει και από την καθημερινή έκδοση «του Ορθόδοξου Παρατηρητή» στην ειδική συνάθροιση που έγινε για την Μεγάλη Σύνοδο προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος και συμμετείχαν οι δύο Μητροπολίτες εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Κορέας κ. Αμβρόσιος και ο Κυδωνίας και Αποκορόνου κ. Δαμασκηνός, και οι εξ Αμερικής ιεράρχες οι οποίοι συμμετείχαν στη Μεγάλη Σύνοδο οι εξής: Ατλάντας κ. Αλέξιος, Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, Ντένβερ κ. Ησαϊας και Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος. Επίσης συμμετείχαν ο Διάκονος Ιωάννης Χρυσαυγής, ο οποίος ήταν επί των θεμάτων Τύπου της Μεγάλης Συνόδου και ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης, διευθυντής του Γραφείου Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
ENARXH 17
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος και οι προαναφερθέντες Μητροπολίτες αναφέρθηκαν στην εμπειρία που απεκόμισαν από την Μεγάλη Σύνοδο και πώς η Μεγάλη Σύνοδος θα επηρεάσει τη ζωή των κοινοτήτων και των πιστών. Τόνισαν ότι τα κείμενα τα οποία παρήχθηκαν από την Μεγάλη Σύνοδο και υπογράφτηκαν από τους ιεράρχες συνέδρους θα πληροφορήσουν τις τοπικές Συνελεύσεις των Κανονικών Επισκόπων. Τονίζεται ότι η επόμενη τοπική Συνέλευση των Επισκόπων θα γίνει τον Οκτώβριο στο Ντιτρόιτ υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.
Οι δύο Μητροπολίτες εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Κορέας κ. Αμβρόσιος και ο Κυδωνίας και Αποκορόνου κ. Δαμασκηνός απάντησαν στις ερωτήσεις που είχαν οι σύνεδροι της Κληρικολαϊκής κατά την περίοδο των ερωτήσεων και απαντήσεων. Ανάμεσα στις ερωτήσεις ήταν σχετικά και για την απουσία των τεσσάρων Εκκλησιών που δεν συμμετείχαν. Στην απάντησή του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος χαρακτήρισε τη μη συμμετοχή τους ως «αδικαιολόγητη». Είπε ακόμα πως θα υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες Σύνοδοι μελλοντικά.
Ελέχθη ότι η πρώτη κρούση για την σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου έγινε πριν από εκατό χρόνια, ενώ η προετοιμασία της χρειάστηκε εξήντα χρόνια. Επίσης προβλήθηκε και σχετικό βίντεο από τη Μεγάλη Σύνοδο.
Ακόμη, πάνω από 400 ιερείς συμμετείχαν στο καθιερωμένο πρόγευμα του κλήρου, στο οποίο μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, η κ. Πωλέτ Πούλου, εκτελεστική διευθύντρια της «Ηγεσίας των 100», ο π. Ιωάννης Τουλούμης, πρόεδρος του Συνδέσμου των Ιερέων ολοκλήρου της Αρχιεπισκοπής.
Ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος μίλησε στο ιερατείο για την εμπειρία του στη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη και επίσης κατόπιν προτροπής του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην Εκκλησία της Κορέας. Επίσης χαιρετισμό στον ιερό κλήρο απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορόνου κ. Δαμασκηνός.
Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος είπε στους ιερείς ότι στην ηλικία των 4 ετών κατάλαβε ότι επιθυμούσε να γίνει ιερεύς και έπλεξε το εγκώμιο των ιερέων για την αφοσίωση και υπηρεσία τους στην Εκκλησία. Είπε ότι «θαυμάζω τη ζωή σας, η οποία είναι ζωή ανιδιοτέλειας. Σας χρειαζόμαστε, στηριζόμαστε στη βοήθεια και στις προσευχές σας».
Η κ. Πωλέτ Πούλου μίλησε για τις συνεχείς προσπάθειες στήριξης της ιεροσύνης και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Βοστώνης. Τόνισε πως «η ‘Ηγεσία των 100’ έχει δώσει (για φέτος) πάνω από $3 εκατομμύρια σε διάφορα προγράμματα και τομείς της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκηνώσεων όλων των Μητροπόλεων και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Ο π. Ιωάννης Τουλούμης, ο οποίος επανεκλέχτηκε στην προεδρία του Συνδέσμου των Ιερέων της Αρχιεπισκοπής για τη διετία 2016 με 2018, είπε πως αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο π. Ηλίας Νόπλος, ταμίας π. Βασίλειος Γκίκας και γραμματέας ο κ. Πωλ Καπλάνης.
Σύνεδροι της 43ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Νάσβιλ Τεννεσί. Κάτω ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος με ένα από τα νεότερα μέλη της Κληρικολαϊκής και δίπλα ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ