Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ


Σε επιστολή της προς τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, ζητά από τον Τούρκο Πρόεδρο να μην προχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Την επιστολή με ημερομηνία 9 Ιουνίου, υπογράφουν οι σεβασμιότατοι Αρχιεπίσκοποι Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανός και Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου Νικόλαος, Πρόεδρος και Γραμματέας αντίστοιχα της Ιερά Συνόδου.

Αναφέρει η επιστολή:
Κύριε Πρόεδρε,
Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, πληροφορήθηκε από τον Τύπο ότι προτίθεστε να μετατρέψετε τον Ιστορικό Χριστιανικό Ναό της «Αγίας του Θεού Σοφίας» σε Τζαμί για την εξυπηρέτηση της προσευχής των Μουσουλμάνων πιστών. Η Ιερά Σύνοδος δεν θέλει να πιστέψει ότι πράγματι προτίθεστε να προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα προσέβαλλε το θρησκευτικό αίσθημα των ανά την οικουμένη δύο δισεκατομμυρίων Χριστιανών.
Σε περίπτωση που υπάρχει, έστω και στο νου σας, μία τέτοια σκέψη, σας ζητούμε να αποσύρετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των Μονοθεϊστικών Θρησκειών. Αυτό είναι αδιανόητο για μας, ιδιαίτερα σήμερα που γίνεται προσπάθεια σεβασμού της πίστης κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα σε Δημοκρατικά Κράτη. Η Δημοκρατία έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, την ελευθερία συνείδησης, με αποκορύφωμα τον σεβασμό της πίστεως των πολιτών σε όποια Θρησκεία και αν ανήκουν.
Ευελπιστούντες ότι οι δημοσιεύσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σας ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση με τη βοήθεια του Θεού.
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου
+ Σεβαστιανός
Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών
Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου
Ο Γραμματέας
+ Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου- Άνδρου- Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου