Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ



Επιμέλεια Μετάφρασης Ιωάννης Λότσιος Δρ.Θ.
Κοινή Δήλωση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας εξέδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο Καρδινάλιος Τίμοθι Μάικλ Καρδινάλιος Ντόλαν, Αρχιεπίσκοπος Νέας Υόρκης της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νέας Υόρκης

Ως Αδελφοί εν Χριστώ, και οι ηγέτες των αντίστοιχων κοινοτήτων μας εδώ στη Νέα Υόρκη, θρηνούμε και κατακρίνουμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το status quo της παγκόσμιας φήμης Αγίας Σοφίας, και να μετατρέψει εκ νέου αυτό το μνημείο του ανθρώπινου και θεϊκού επιτεύγματος σε τζαμί.
Η Αγία Σοφία ήταν για σχεδόν μια χιλιετία όχι μόνο η μεγαλύτερη Εκκλησία στον κόσμο, αλλά το μεγαλύτερο οικοδόμημα επίσης. Σκοπός του ήταν να είναι  κατ΄εξοχήν ένας τόπος χριστιανικής λατρείας. Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέληξε σε μια καταστροφή από την κατάκτηση, και η Μεγάλη Εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί, αυτή ήταν μια εποχή που τα ανθρώπινα γεγονότα προωθήθηκαν μέσω της βίας. Αλλά δεν ζούμε έτσι σήμερα.


Η δημιουργία του σύγχρονου κράτους της Τουρκίας είναι συνώνυμη με ένα κοσμικό ιδεώδες της ένταξης. Αλλάζοντας το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο, ο Πρόεδρος Ατατούρκ δήλωσε ότι αυτό το παγκόσμιο μνημείο αποτελεί ένδειξη μετάβασης από μια θεοκρατική αυτοκρατορία, σε ένα κοσμικό κράτος που εκτιμούσε την ισότητα όλων των πολιτών του.
Επιβεβαιώνουμε τη σοφία αυτής της προηγούμενης απόφασης και ζητούμε την αντιστροφή της τρέχουσας πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Στεκόμαστε μαζί ως αδελφοί με πίστη και σε αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης και καλής πίστης, έτσι ώστε η Αγία Σοφία να παραμείνει αυτό που είναι – σύμβολο συνάντησης, ιστορίας, πνευματικής φιλοδοξίας και ανθρώπινου επιτεύγματος ύψιστης τάξης, δοξάζοντας τον Θεό που μας έχει κάνει όλους να είμαστε αδελφές και αδελφοί μιας ανθρώπινης οικογένειας.

† ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Τίμοθι Μάικλ Καρδινάλιος Ντόλαν
Αρχιεπίσκοπος Νέας Υόρκης
Καθολική Αρχιεπισκοπή Νέας Υόρκης