Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ


Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει τη σχέση με την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και να την αποδεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία, μετά από 55 χρόνια αποκοπής, με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος έφερε εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Μετά το συλλείτουργο συμφιλίωσης μεταξύ του Πατριάρχη Σερβίας και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος στο Βελιγράδι η τυπική επισφράγιση της επιστροφής στην κανονικότητα ήρθε με την επίδοση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο της Συνοδικής Πράξης για την επαναφορά στην ευχαριστιακή κοινωνία στον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο ενώ, ακολούθησε το ιστορικό συλλείτουργο ανήμερα της Πεντηκοστής στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Ο Παναγιώτατος καλωσόρισε και επίσημα την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος στην Πανορθόδοξη κοινότητα και υπογράμμισε ότι από τώρα και στο εξής η πορεία τους θα εξαρτηθεί από τη δική τους στάση.

Χαιρετίζει το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, αλλά τηρεί στάση αναμονής για το όνομα

Το γεγονός την επιστροφής στην κανονικότητα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος χαιρέτησαν εκτός από το Πατριαρχείο Σερβίας και το Πατριαρχείο Βουλγαρίας καθώς, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου εξετάστηκαν οι Επιστολές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου για το ζήτημα. Η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν ψηφοφορίας, αποφάσισε να χαιρετήσει την απόφαση για την άρση του σχίσματος ωστόσο, θα εξετάσει το όνομα της Εκκλησίας.

“Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Βουλγαρίας με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και πνευματική χαρά χαιρετίζει τις αποφάσεις για την άρση του σχίσματος και εισέρχεται σε κανονική και Ευχαριστιακή κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας. Απομένει να εξεταστεί το όνομα της Ορθoδόξου Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Βουλγαρίας δεν αναφέρεται σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αλλά σε “Ορθόδοξη Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας”. Υπενθυμίζεται ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην απόφασή της της 9ης Μαϊου είχε προβεί στην αποδοχή με της Εκκλησίας με το όνομα “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” αποκλείοντας τη λέξη “Μακεδονία” και κάθε παράγωγό της.

orthodoxia news agency 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.