Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

MARGARET KARRAM ΣΤΗΝ «Α» / «Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

                    

«Ο Πάπας Φραγκίσκος από την αρχή του πολέμου εργάστηκε και δεν σταμάτησε καθόλου να αναζητά τους δρόμους για να σταματήσει η αιματοχυσία με παρεμβάσεις, εκκλήσεις, δράσεις, με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του. Στην καρδιά του υπάρχει μια μεγάλη επιθυμία για την ειρήνη και, όπως είδαμε, δεν χάνει ευκαιρία, όπως στις ακροάσεις, τις προσωπικές και άλλες συναντήσεις του, για να ζητάει από τους πολιτικούς και τα εμπλεκόμενα μέρη να συγκλίνουν στην ειρήνη.

Βλέπω ότι προκαλεί μεγάλο πόνο στον Πάπα το γεγονός ότι, παρά τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του, ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμη», τόνισε στην ΑΥΓΗ η πρόεδρος του καθολικού Κινήματος των Εστιών Μάργκαρετ Καράμ, που γεννήθηκε στην Χάιφα πριν από 60 χρόνια, σε μια καθολική παλαιστινιακή οικογένεια.

Η Καράμ ολοκλήρωσε τις Εβραϊκές Σπουδές της στο Αμερικανικό Εβραϊκό Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, εργάστηκε επί 14 χρόνια στο ιταλικό προξενείο της Ιερουσαλήμ και συμμετείχε σε πολλές επιτροπές και οργανώσεις για τον διάλογο ανάμεσα στις μονοθεϊστικές θρησκείες. Το 2014 αντιπροσώπευσε το Κίνημα των Εστιών στη συνάντηση για την ειρήνη στους κήπους του Βατικανού, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που από την αρχή μίλησαν κατά του πολέμου και την αποστολής όπλων ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Πάπας αποτελεί μια από τις προσωπικότητες που έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρα από το γεγονός ότι μιλά με το ηθικό κύρος που έχει. Έχει την ικανότητα να ενώνει τους ανθρώπους στις προσευχές, αλλά και στις δράσεις, μεγάλες και μικρές, για να οικοδομήσουμε την κουλτούρα της ειρήνης.

Παρ' όλο που η φωνή του δεν κατάφερε να σταματήσει ακόμη τα όπλα, γνωρίζει ότι πίσω του έχει έναν «λαό», που ενστερνίζεται τα λόγια του, που σταδιακά συνεισφέρουν για να αλλάξουμε την κοινωνική νοοτροπία με δράσεις ειρήνης στην καθημερινότητά μας, και όχι μόνο, μέχρι τη μεγαλύτερη ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς βιώνετε στον Ιταλία τον πόλεμο και τις συνέπειες που έχει στη ζωή των ανθρώπων;

Πρέπει να πω ότι, ως πρόεδρος ενός Κινήματος που έχει παγκόσμια παρουσία, έχω την τύχη να βρίσκομαι σε προνομιακή θέση για να παρατηρώ τι συμβαίνει, γιατί το Κίνημα των Εστιών έχει αναπτυχθεί σε 182 χώρες με περίπου 2 εκατομμύρια μέλη. Διαπίστωσα προσωπικά ότι η μεγάλη αυτή τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία έχει πολλές απρόβλεπτες συνέπειες, όπως το να ενώσει, κατά κάποιον τρόπο, πολύ περισσότερο τα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτούς τους μήνες είδαμε να αυξάνει στα δικές μας δυτικές κοινωνίες η ευαισθησία και η δράση γι' αυτούς που υποφέρουν, γι' αυτούς που έχασαν ξαφνικά τους δικούς τους και τα υπάρχοντά τους κάτω από τις βόμβες. Ανοίξαμε τα σπίτια μας ή τα κέντρα μας, όπως ένα του Κινήματος των Εστιών, μαζί με πολλά άλλα και πολλούς άλλους, για να υποδεχθούμε οικογένειες και ανθρώπους από την Ουκρανία και αυτή η δράση εμφανίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δυστυχώς, αυτό δεν κάνει τόσο θόρυβο όσο τα όπλα, αλλά είναι χειρονομίες που οικοδομούν ένα μέλλον επικοινωνίας ανάμεσα στα διάφορα έθνη, ένα μέλλον ειρήνης, που ίσως δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει και είναι πραγματικό.

Βλέπω μια Ευρώπη που αφυπνίζεται, που βγαίνει από τον λήθαργο, που βάζει τις καλύτερες δυνάμεις της σε ανθρώπινο επίπεδο, παρ' όλο που πληρώνει υψηλό και τραγικό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και μπορώ να πω, γιατί το βλέπω, ότι αναδύεται ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς ένας ανθρωπισμός που ίσως θα δούμε να ολοκληρώνεται καλύτερα αργότερα, αλλά υπάρχει, είναι ζωντανός και δραστήριος.

Πώς είδατε τη συνάντησή σας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη;

Ήταν μεγάλη τιμή μου να συναντηθώ με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 8 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη. Υπογράμμισα ότι τόσο προσωπικά όσο και σαν Κίνημα των Εστιών εργαζόμαστε ασταμάτητα για την ειρήνη, για να σταματήσουν οι πόλεμοι και να έχουμε την παγκόσμια αδελφοσύνη.

Αυτές τις ημέρες συμμετείχαμε σε διάφορες λειτουργίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την προηγούμενη Κυριακή κάναμε μαζί την Πεντηκοστή. Αυτά αποτελούν μεγάλα μηνύματα ελπίδας, γιατί το να προσευχόμαστε μαζί δυναμώνει την πορεία μας για μια ενότητα που αυξάνεται διαρκώς και περισσότερο με τον χρόνο.

Συμμετείχαμε, στη Χάλκη, στη Διάσκεψη για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Sophia University Institute και με τη χορηγία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Ιδρύματος CR Florence. H Διάσκεψη, με τίτλο «The Prophetic Ministry of Pope Francis and Ecumenical Patriarch Bartholomew», με τη βοήθεια πανεπιστημιακών από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βατικανό, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, διερεύνησε την ενιαία προσέγγιση και προφητική φωνή του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου για την άρρηκτη σχέση μεταξύ της βιωσιμότητας του πλανήτη και της σωτηρίας του κόσμου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.