Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΟΘΗΚΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ


 

Μετά από 25 χρόνια δημιουργικού
έργου δόθηκε η αλβανική υπηκοότητα
στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Με θερμή συγχαρητήρια επιστολή του ο εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Ilir Meta  στις 24 Δεκεμβρίου 2017 ανακοίνωσε στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 10700/22.12.2017 του χορηγήθηκε η Αλβανική υπηκοότητα. Την επιστολή παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο στο Συνοδικό Μέγαρο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ο πρέσβυς κ. Arben Cici, Επικεφαλής των Διευθύνσεων της Προεδρίας.
Στην επιστολή του ο κ. Πρόεδρος αναφέρεται στην εξαιρετική συμβολή του Αρχιεπισκόπου, «ο οποίος με αφοσίωση συνέβαλε στην πλήρη κανονική και πνευματική ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας», για την προσφορά του στους τομείς  «παιδείας, υγείας, κοινωνικής ευημερίας, αγροτικής αναπτύξεως, πολιτισμού και περιβάλλοντος» για την συνεισφορά του «στην ανεξιθρησκεία και στην αρμονική συνύπαρξη του αλβανικού λαού». Και τονίζει ότι «Η παραδειγματική σας πνευματική αφοσίωση και η συνεισφορά όλα αυτά τα χρόνια έχουν δικαίως αναγνωρισθεί» με πολλές τιμητικές διακρίσεις. 
 Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά και τις ολόψυχες ευχαριστίες του για την προεδρική αυτή απόφαση και τη σχετική ευγενική επιστολή, σημειώνοντας ότι ήδη από τότε που έγινε Αρχιεπίσκοπος στην Αλβανία αισθάνεται και προσπαθεί να εργάζεται ως υπεύθυνος πολίτης της χώρας. Η απόφαση αυτή βεβαίως, χαροποιεί κατεξοχήν όλους τους Ορθοδόξους της Αλβανίας διότι ανταποκρίνεται σε μια ζωηρή επιθυμία τους και μακροπρόθεσμη δίκαιη αναμονή. Και κατέληξε: «Σε ορισμένα πράγματα, όπως το κρασί ο χρόνος προσθέτει αξία. Ασφαλώς η  εμπειρία  των 25 ετών προσδίδει  στην εν λόγω απόφαση ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία».  
Ακολουθεί μετάφραση της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Ilir Meta προς τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο:
Μακαριώτατε,
Επ’ ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, απευθύνω με χαρά μεγάλη εγκάρδιες ευχές προς Εσάς και προς όλους τους Αλβανούς ορθοδόξους πιστούς, για Χαρούμενα Χριστούγεννα!
Εύχομαι η όμορφη εορτή των Χριστουγέννων, που ενσαρκώνει ταυτοχρόνως θείες και ανθρώπινες αξίες, να φέρει περισσότερη ελπίδα, ευτυχία και γαλήνη, αγάπη και πίστη, αρμονία και κατανόηση και να ενισχύει την ειρήνη εντός της οικογένειας και της κοινωνίας, μεταξύ των ανθρώπων και των εθνών, δεδομένου ότι αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική ευημερία και την πρόοδο της ανθρωπότητος.
Αυτή την ευλογημένη για τους χριστιανούς πιστούς και για όλους τους Αλβανούς ημέρα, οι ξεχωριστές αξίες της πίστεώς τους, η κληρονομηθείσα εξαίρετη αρμονία και ανεξιθρησκία, μας κάνουν όλους να συνειδητοποιούμε περισσότερο και συγχρόνως να είμαστε υπερήφανοι για τον πνευματικό και ανθρώπινο αυτό πλούτο και τη σημασία της αναλλοίωτης και αναντικατάστατης διάστασής της.
Η μοναδική ιστορική και εθνική αυτή αξία και πλούτος του λαού μας έχει κληροδοτηθεί και διαφυλαχθεί, καλλιεργηθεί και μεταδοθεί από γενιά σε γενιά χάρη στον κόπο, τη θυσία, τις προσπάθειες, τη φροντίδα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος της ισχυρής πνευματικής πίστεως των θρησκευτικών ηγετών των Αλβανών.
Στα 25 χρόνια της διακονίας σας ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κατά τα οποία συνεβάλατε με αφοσίωση στην πλήρη κανονική και πνευματική ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, στην ανέγερση και οικοδόμηση των ορθόδοξων ναών, στην αναβίωση, καλλιέργεια και διαφύλαξη της μακροχρόνιας παράδοσης της Ορθοδοξίας στην Αλβανία και στην πραγματοποίηση έργων σε τομείς της παιδείας, υγείας, της κοινωνικής ευημερίας, αγροτικής αναπτύξεως, πολιτισμού και περιβάλλοντος στην Αλβανία, έχετε μαρτυρήσει πως οδηγό σας είχατε την πίστη, αγάπη, ειρήνη, ελπίδα και την αγία διδασκαλία και τα έργα του Θεού.
Έχω παρακολουθήσει με προσοχή την ακούραστη διεθνή Σας δραστηριότητα, τις επισκέψεις σας στο Βατικανό και σε πολλές χώρες του κόσμου, συμβάλλοντας όχι μόνο στη διεθνή αναγνώριση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά ειδικά στη διάδοση, πέραν των συνόρων της Αλβανίας, του πλούτου των αξιών της ανεξιθρησκείας και της αρμονικής συνυπάρξεως του αλβανικού λαού.
Η παραδειγματική Σας πνευματική αφοσίωση και η συνεισφορά Σας όλα αυτά τα χρόνια έχουν δικαίως αναγνωρισθεί με την αναγόρευσή σας σε Επίτιμο Δημότη των πόλεων Τιράνων, Κορυτσάς και Δυρραχίου καθώς και με την απονομή σε Σας του προεδρικού παρασήμου «Γεώργιος Καστριώτης Σκεντερμπέης» για την πολύτιμη συμβολή και δράση Σας στην αναβίωση της θρησκευτικής πίστεως και την περαιτέρω ενίσχυση της ανεξιθρησκείας και της αρμονικής διαθρησκειακής συνυπάρξεως του αλβανικού λαού.
Εκτιμώ και είμαι ιδιαιτέρως ευγνώμων για την προσωπική Σας βοήθεια και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησία της Αλβανίας προς τους αδελφούς μας από το Κοσσυφοπέδιο, κατά τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση του έτους 1999.
Έχω σε υψηλή εκτίμηση τη μέριμνα και την προσοχή Σας για την παιδεία και την κατάρτιση της νέας γενιάς Αλβανών κληρικών και την ίδρυση νεανικών κέντρων σε διάφορες πόλεις και χωριά, διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό την πολύτιμη κληροδοτηθείσα παράδοση της Ορθοδοξίας και τη ταυτότητά της, μακριά από επιδράσεις, τάσεις και ξένες επιρροές, ανώφελες και επικίνδυνες για τις ορθόδοξες αλβανικές κοινότητες και τον ίδιο τον αλβανικό λαό.
Μακαριώτατε,
Την ευλογημένη αυτή ημέρα των Χριστουγέννων, με χαρά μεγάλη σας γνωστοποιώ τη ληφθείσα εκ μέρους μου απόφαση, σε συνέχεια της εκφρασθείσης βουλήσεώς Σας «…προς επιβεβαίωση του αρρήκτου δεσμού Σας με τη χώρα, την οποία ειλικρινά αγαπάτε και με αυτοθυσία υπηρετείτε…» να Σας χορηγήσω την αλβανική υπηκοότητα δια του υπ’ αριθ. 10700 από 22 Δεκεμβρίου 2017 Προεδρικού Διατάγματος της Αλβανικής Δημοκρατίας.
Εκφράζοντας την πεποίθησή μου πως η πράξη αυτή όχι μόνο εκπληρώνει θεσμικό καθήκον, αλλά και αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης προς Εσάς και τη δραστηριότητα και πνευματική Σας αφοσίωση στην Αλβανία, εύχομαι πάλι σε Εσάς, και στους ορθοδόξους πιστούς, στους χριστιανούς και όλους τους Αλβανούς, όμορφα, χαρούμενα και ευτυχισμένα Χριστούγεννα. Οι προσευχές της αγίας αυτής ημέρας ας φέρουν περισσότερη ειρήνη, αγάπη, αρμονία και αλληλοκατανόηση όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά και σε όλα τα έθνη του κόσμου.
Με εκτίμηση
Ilir Meta
Σφραγίδα


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΙΑΤΑΓΜΑ
ΔΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΟΣ
Βάσει του άρθρου 92, παρ. Γ  και άρθρου 93 του Συντάγματος καθώς και του άρθρου 9, παρ. 7 και του άρθρου 20 του νόμου 8389/05.08.1998, «Περί Αλβανικής Υπηκοότητος», τροποποιημένου,
ΕΚΔΙΔΩ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Άρθρο 1
Χορηγείτε αλβανική υπηκοότητα στο κάτωθι άτομο κατόπιν αιτήσεώς του:
Αναστάσιος Γεράσιμου Γιαννουλάτος
Άρθρο 2
Το εν λόγω διάταγμα τίθεται εν ισχύ άμεσα.
Τίρανα, 22.12.2017
Υπ’ αριθ. Διάταγμα 10700
Ο Προέδρος της Δημοκρατίας
ILIR META
Υπογραφή, σφραγίδα