Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Предстоятель Албанської Церкви: Ми не можемо погодитись з останнім рішенням Російської Церкви


Про це сказано у листі архієпископа Анастасія до патріарха Кирила від 7 листопада 2018 р.
 + АНАСТАСІЙ
АРХИЄПИСКОП ТИРАНСЬКИЙ, ДУРРЕСЬКИЙ ТА ВСІЄЇ АЛБАНІЇ 
№ 796/18 
Тирана, 7 листопада 2018 року 
ЙОГО БЛАЖЕНСТВУ, СВЯТІЙШОМУ БРАТОВІ У ХРИСТІ, ПАТРІАРХУ МОСКОВСЬКОМУ І ВСІЄЇ РОСІЇ, ВЛАДИЦІ КИРИЛОВІ 
Найдорожчий Брате у Христі та Співслужителю,
«Смуток у мене на душі» (Мт. 26: 38). Глибокий біль, тривога та непорозуміння огортають нас, у час коли ми спостерігаємо за розвитком подій в Україні, після рішень Вселенської Патріархії (11.10.2018) і Православної Церкви Росії (15.10.2018), які викладені у Вашому посланні за 29 жовтня 2018 року.
На жаль, підтверджуються наші острахи, що були висловлені до представників Вселенської Патріархії (30.07.2018), а саме, що поточне заплановане надання Автокефалії Україні буде «шляхом по мінному полю» з болючими наслідками для усіх.
У той же час, проте, ми маємо зазначити, що останнє рішення Церкви Росії також викликає сильне занепокоєння. Це немислимо, щоби Свята Євхаристія – найвище таїнство безмежної любові та найглибшого смирення Христа – використовувалася, як зброя [однієї Церкви] проти іншої Церви. Чи є ж можливим, щоби рішення та наказ Ієрархії Церкви Росії відмінили дію Святого Духу в Православних Храмах, що перебувають в юрисдикції Вселенської Патріархії? Чи це ж можливо, щоби Свята Євхаристія, що звершується в храмах Малої Азії і Криту, Святої Гори і всюди в інших місцях Землі, для російських православних віруючих – була недійсною? І якщо люди підходять «зі страхом Божим, вірою і любов’ю»1, до причастя Святих Дарів, чи це можливо, що вони вчиняють «гріх», в якому мають каятися?
Засвідчуємо, що це неможливо для нас погодитися з такими рішеннями. Це надзвичайно важливо, що Свята Євхаристія, це таїнство незбагненої святості та неповторної важливості, залишається поза межами будь-яких церковних незгод.
Якими б серйозними вони не були, накопичені питання церковної юрисдикції ніяким чином не можуть бути причиною розколу Православ’я, ніде у світі. Як ми неодноразово наголошували, можлива Схизма зараз зганьбить красу Православ’я та ослабить його міжнародний авторитет і глибоко пошкодить віру Православних, особливо тих в Україні, хто напряму постраждав – тих, хто перебуває під постійним тиском атеїзму в різних формах, тих, хто заражений байдужістю, яка розповсюджується на кшталт ядерного пилу.
Отже, необхідно обдумано відшукати компромісне рішення, націлене на глибоке та дійсне примирення православних віруючих в Україні.
Стосовно Всеправославного Синаксу, про який Ви згадуєте у Вашому попередньому посланні, ми вважаємо, що останній розвиток подій надто ускладнили його скликання. Критично-важливими залишаються такі питання: Чи буде Православна Церква Росії просити у Вселенського Патріархату скликати Всеправославний Синакс? Які будуть критерії остаточного рішення на благо миру та єдності? Православна Автокефальна Церква Албанії у будь якому випадку бажає взяти участь у Всеправославному Синаксі, скликаному канонічним порядком.
Ви знаєте наше незмінне переконання, що найбільший благословенний успіх у Православ’ї впродовж останніх десятиліть, був досягнутий завдяки Соборам Глав Православних Автокефальних Церков. Ми могли б повернутися до них, щоби виправити минулі упущення та помилки.
Занепокоєння та непорозуміння, які ми попередньо сформулювали, заліковує утішительний вірш Псалмів: «Чого, душе моя, ти сумуєш, і чого непокоїшся? Сподівайся на Бога, адже я Йому ще дякуватиму за спасіння Його, Бога мого!» (Пс. 41: 12).  
Завжди з найглибшою братерською любов’ю у Христі,
Єдиному Господеві та Спасителеві нашому
Архиєписком Тиранський, Дурреський та Всієї Албанії
_________________________________________________________________________________
1Прим. пер. – Слова, що виголошує священник перед віруючими у храмі, які причащатимуться.

Оригінал листа грецькою мовою: 

Офіційний переклад англійською мовою:
 
 source cerkvarium.org