Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


Θεόδωρος Καλμούκος, Εθνικός Κήρυκας
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος θα είναι ένας εκ των αρχιερέων εξ’ Αμερικής ο οποίος θα συμμετάσχει στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη.
Από την Αμερική επίσης θα συμμετάσχουν οι Μητροπολίτες Ατλάντας κ. Αλέξιος, Ντένβερ κ. Ησαΐας και Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και φυσικά ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος.
Ο λόγος που συμμετέχουν όλοι αυτοί οι αρχιερείς από την Αμερική είναι επειδή κατ’ αυτή τη χρονική περίοδο είναι πάρεδροι της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπως γίνεται εκ περιτροπής, πλην του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, ο οποίος συμμετέχει κατόπιν ειδικής τιμητικής προσκλήσεως από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ υπενθυμίζεται ότι συμμετείχε σε πολλές προπαρασκευαστικές συνάξεις και συνεδριάσεις.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος και απαντώντας στην ερώτηση πώς αισθάνεστε που θα συμμετάσχετε στη Μεγάλη Σύνοδο, είπε, πως, «νομίζω ότι όλοι οι αρχιερείς που θα συμμετάσχουμε έχομε έναν φόβο στην καρδιά άραγε θα μπορέσουμε εμείς να κάνουμε αυτό που πρέπει; Επειτα από 1.300 χρόνια καθόμαστε όλοι μαζί στην ίδια αίθουσα. Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούμε όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι και θα εκφρασθούμε από κοινού, ποιος θα πει τι;».
Μιλώντας για τη σημασία της Συνόδου, ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος είπε: «το γεγονός ότι θα είμαστε όλοι μαζί για πρώτη φορά όχι για να πιούμε καφέ και να συνομιλήσουμε, αλλά σε επίσημη Σύνοδο, για μένα είναι ένα θαύμα». Συμπλήρωσε πως «εμείς προσπαθούμε και εδώ με τη Συνέλευση των Επισκόπων, αλλά αυτό που γίνεται με τη Μεγάλη Σύνοδο είναι για όλον τον κόσμο, έχει παγκόσμια διάσταση κι αυτή είναι η διαφορά».
Στην ερώτηση «θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλα θέματα σ’ αυτή τη Σύνοδο τα οποία απασχολούν τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, τους νέους ανθρώπους σήμερα, πάνω και πέρα από τα διοικητικά κανονιστικά των αυτονομιών και αυτοκεφαλιών, όπως λόγου χάρη για το δεύτερο γάμο των ιερέων οι οποίοι χηρεύουν ή διαζευγνύονται, να συνεορτάζουμε το Πάσχα όλοι οι Χριστιανοί από κοινού;», ανέφερε ότι «θέλω να γνωρίζετε ότι δεν διαφωνώ διόλου, έχετε δίκιο που θέτετε αυτά τα ερωτήματα, αλλά το πρώτο βήμα είναι πάντοτε το πρώτο βήμα κι είναι ένα πολύ καλό και ιστορικό πρώτο βήμα. Οπως το είχε πει και ο Πατριάρχης μας ο κ. Βαρθολομαίος και το είχε εκφράσει και ο Πατριάρχης Ρουμανίας να γίνεται η Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος κάθε εφτά με δέκα χρόνια. Αυτή που γίνεται τώρα να μην είναι η μοναδική Σύνοδος, αλλά να είναι η αρχή, εκεί είναι το θέμα».
Υπογράμμισε πως «το Οικουμενικό μας πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή μας δεν διστάζουμε να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη σημερινή εποχή, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μερικές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν μπορούν ακόμα να ανοίξουν τέτοια θέματα που αναφέρατε στην ερώτησή σας» και τόνισε πως «για μένα αυτό που μετράει τώρα είναι ότι θα είμαστε μαζί».
Στην ερώτηση αν νομίζει ότι είναι καλό να γίνεται κάθε εφτά με δέκα χρόνια, απάντησε πως «είναι καλό να μην περιμένουμε άλλα χίλια χρόνια για να κάνουμε την επόμενη Σύνοδο. Σήμερα αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτά που δεν γίνονταν πριν». Και τόνισε: «τώρα μπορούμε να κάνουμε Συνόδους, γιατί να περιμένουμε;». Υπογράμμισε την ανάγκη την αλληλογνωριμίας λέγοντας πως «δεν θα πάμε πουθενά αν δεν ξέρουμε ο ένας τον άλλον. Θυμάστε τι γράφει το άγαλμα του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα που έχομε στη Σχολή ‘ελάτε να κοιταχτούμε’» και τόνισε «δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνούμε αυτό».
Συμπλήρωσε ακόμα: «βλέπετε τι γίνεται σήμερα στον κόσμο με τις διαιρέσεις, εμείς ως μαθητές του Χριστού πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και αγαπημένοι και να δώσουμε το παράδειγμα σε όλους. Μερικοί νομίζουν πως αν γιορτάζουμε το Πάσχα μαζί με τους Ρωμαιοκαθολικούς θα πάμε με τους Δυτικούς, ίσως να έλθουν αυτοί με μας».
Στην ερώτηση «πώς σχολιάζετε το γεγονός των ολίγων έστω φονταμενταλιστών κι εδώ και στην Ελλάδα οι οποίοι φωνάζουν και κόπτονται ότι με τη Σύνοδο, με τους διαλόγους που γίνονται με άλλους Χριστιανούς, ότι προδίδεται η Πίστη και κάτι τέτοια», απάντησε: «Μπορώ να σας πω μόνο τούτο, ότι δεν έχω διαβάσει ποτέ στο Ευαγγέλιο κάτι που να μας έχει πει ο Χριστός να μην μιλήσουμε με τον αδελφό μας. Ο Θεός μας καλεί να βοηθήσουμε και να αγαπήσουμε όλον τον κόσμο και να έχομε πάντοτε συγχώρηση για όλους και να μην κρατούμε μίσος για κανέναν απολύτως, αλλά να είμαστε άνθρωποι της αγάπης και του φωτός».