Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ – ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ



Θεοδώρου Καλμούκου, Εθνικός Κήρυκας
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με παρέμβαση-δήλωσή του στη Μεγάλη Σύνοδο και κατά τη συζήτηση του θέματος «Το Αυτόνομον και ο Τρόπος Ανακηρύξεως Αυτού», διευκρίνισε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν προτίθεται να κηρύξει Αυτονομία στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών της Ελλάδος.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την παρέμβασή του αυτή έθεσε τέλος στις διάφορες διαδόσεις και συνωμοσιολογίες που είχαν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα ακόμα και σε μερικούς ιεράρχες και κάποιους περιθωριακούς κύκλους.
Υπογραμμίζεται ότι οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών ανέρχονται σε 37 και παραχωρήθηκαν με την Πατριαρχική Πράξη το 1928 επί πατριαρχίας Βασιλείου του Δ στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος «επιτροπικώς και άχρις καιρού», ενώ έχει καθιερωθεί το καθεστώς τους και μέσω του Συντάγματος της Ελλάδος.
Οι Μητροπόλεις αυτές συμπεριλαμβάνουν τις Μητροπόλεις του Βορείου Αιγαίου, της Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης, διοικούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος, οι Μητροπολίτες τους μισθοδοτούνται κανονικά από το ελληνικό κράτος όπως άλλωστε και όλοι οι Μητροπολίτες, αλλά έχουν την κανονική και πνευματική τους αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ 6
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προεδρεύει της Μεγάλης Συνόδου. Διακρίνονται οι Μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννης και Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. 
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:
«Σήμερον, Τετάρτην, 22αν Ιουνίου 2016, συζητουμένου ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του θέματος του Αυτονόμου, επί σχετική δε προτάσει τροπολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος διεβεβαίωσεν ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ουδεμίαν πρόθεσιν έχει να χορηγήση αυτονομίαν εις τας Μητροπόλεις των λεγομένων Νέων Χωρών και ότι αύται υπάγονται πάντοτε κανονικώς και πνευματικώς υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, η δε διοίκησις αυτών έχει εκχωρηθή επιτροπικώς εις την Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ελλάδος, την οποίαν η Α. Θ. Παναγιότης και ηυχαρίστησε διά την τοιαύτην εξυπηρέτησιν προς την Μητέρα Εκκλησίαν».
Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο ανέφερε τα εξής:
«Δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου περί του καθεστώτος των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών. Επί γενομένης προτάσεως-προσθήκης υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του κειμένου ‘Το Αυτόνομον και ο Τρόπος Ανακηρύξεως Αυτού’ ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι σέβεται απολύτως το υφιστάμενο εκκλησιαστικό καθεστώς των Μητροπόλεων των λεγομένων Νέων Χωρών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ουδεμία πρόθεση υπάρχει αμφισβητήσεως ή αλλαγής των ισχυόντων».
ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ 7
Εν τω μεταξύ, η Μεγάλη Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα του τρόπου της ανακήρυξης της Αυτονομίας και μελέτησε επισταμένα το προσυνοδικό έγγραφο το οποίο είχε μελετηθεί και εγκριθεί από τους Προκαθημένους ή τους Αντιπροσώπους τους των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες διά μέσου των ετών και πιο επίσημα κατά τις Συνάξεις των Προκαθημένων η τελευταία των οποίων έγινε τον Ιανουάριο του 2016 στο Σαμπεζύ της Γενεύης.
Στο κείμενο το οποίο συζήτησε η Μεγάλη Σύνοδος αναγράφονταν και τα εξής: «Η ζητούσα την Αυτονομίαν αυτής τοπική Εκκλησία, εάν διαθέτη τας αναγκαίας εκκλησιαστικάς και ποιμαντικάς προϋποθέσεις, υποβάλλει το σχετικόν αίτημα εις την προς ην έχει την αναφοράν αυτής Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν, εξηγούσα και τους σοβαρούς λόγους, οι οποίοι υπαγορεύουν την υποβολήν του αιτήματος αυτής.
Η Αυτοκέφαλος Εκκλησία, δεχομένη το αίτημα αυτής, αξιολογεί εν Συνόδω τας προϋποθέσεις και τους λόγους της υποβολής του αιτήματος και αποφασίζει διά την απόδοσιν ή μη του Αυτονόμου. Εις περίπτωσιν θετικής αποφάσεως εκδίδει τον σχετικόν Τόμον, ο οποίος καθορίζει τα γεωγραφικά όρια και τας σχέσεις της Αυτονόμου προς την εις ην αναφέρεται Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν, συμφώνως προς τα καθιερωμένα κριτήρια της εκκλησιαστικής παραδόσεως».
Στο κείμενο αναφερόταν επίσης, πως «εκάστη Αυτοκέφαλος Εκκλησία δύναται να παραχωρή αυτόνομον καθεστώς μόνον εντός των ορίων της κανονικής γεωγραφικής περιφερείας αυτής. Εις τον χώρον της Ορθοδόξου Διασποράς δεν ιδρύονται Αυτόνομοι Εκκλησίαι, ει μη μόνον μετά πανoρθόδοξον συναίνεσιν, εξασφαλιζομένην υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά τα πανορθοδόξως ισχύοντα».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ/ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ