Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ


 Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα γίνει κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί και συναποφασιστεί από όλες και τις δέκα τέσσερις 14 Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά την Οικουμένη, παρά το γεγονός ότι τέσσερις εξ’ αυτών έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν, προφασιζόμενες διάφορες αιτιάσεις οι οποίες είναι προσχηματικές.
Συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν οι εξής Εκκλησίες: Βουλγαρίας, Αντιοχείας, Μόσχας και Γεωργίας.
Οι διοργανωτικές εργασίες συγκρότησης της Μεγάλης Συνόδου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι των Χανίων. Το Μήνυμα ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής του και το οποίο το συγγράφουν αντιπρόσωποι δέκα Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών σε ειδική Επιτροπή στην οποία είναι επικεφαλής ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ σε δήλωσή του στον «Ε.Κ.» και απαντητικά στην ερώτηση αν έχει αλλάξει τίποτε έπειτα από την άρνηση της Εκκλησίας της Μόσχας να συμμετάσχει ζητώντας αλλαγή της ημερομηνίας σύγκλησης της Συνόδου, είπε ότι «εμείς προχωρούμε κανονικά, δεν έχει αλλάξει κάτι. Υπάρχει πλήρης συνεργασία και σύμπνοια στην Επιτροπή του Μηνύματος και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα διεξαχθεί κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί».
Σε δήλωσή του στο «Associated Press» ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής είπε πως «προσκαλούμε την Εκκλησία της Μόσχας και τις άλλες Εκκλησίες να έλθουν να συναντηθούν και να συζητήσουν τις διαφορές στις 17 Ιουνίου». Πρόσθεσε ς πως «δεν υπάρχει εντολή να αλλαχτεί ή να αναβληθεί η Σύνοδος, αλλά προχωρούμε στη σύγκλησή της. Καλούνται σε μία προσυνοδική συνεδρίαση στις 17 του μηνός και τους αναμένουμε να έλθουν» τονίζοντας πως «είμαστε Εκκλησία της αγάπης και τους αγκαλιάζουμε όλους».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να αφιχθεί στα Χανιά της Κρήτης γύρω στη 1 το απόγευμα της Τετάρτης με ειδική πτήση της αεροπορικής εταιρείας «Aegean», συνοδευόμενος από μέλη της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.