Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ Κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


Θεοδώρου Καλμούκου, Εθνικός Κήρυκας
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ως γνωστόν συγκαλείται στην Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι Χανίων της Κρήτης, την χαρακτήρισε ως «μεγάλο εκκλησιαστικό και ιστορικό γεγονός».

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιότατος μίλησε με μεγάλη προθυμία και εκτίμηση στον «Εθνικό Κήρυκα» παρόλο ότι ήταν εμπερίστατος, αναμένοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για να μεταβούν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, λέγοντας πως «σε περίπτωση που έλθει ο Παναγιότατος θα διακόψουμε και θα επανέλθω μετά».
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος είπε πως «είμαστε κατενθουσιασμένοι και υπερχαρούμενοι γι’ αυτό το γεγονός το οποίο είναι ιστορικό» και συμπλήρωσε «δεν το περιμέναμε και δεν το είχαμε φαντασθεί ποτέ ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο στην Κρήτη».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται προσωπικά ως άνθρωπος που γίνεται επί δικής του Αρχιεπισκοπίας; απάντησε πως «δεν αισθάνομαι ως άνθρωπος, δεν αισθάνομαι ως πρόσωπο, αλλά αισθάνομαι ως Εκκλησία για το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η μεγάλη ευλογία».
Οταν τον ρωτήσαμε τι του λένε οι άνθρωποι, ο ιερός κλήρος, γνωρίζουν τι γίνεται; ανέφερε πως «είναι όλοι κατενθουσιασμένοι και μόνο για το γεγονός ότι γίνεται κάτι τέτοιο στην Κρήτη και ότι έχουν έλθει από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες οι Προκαθήμενοι και αρχιερείς και ότι θα γίνει εδώ αυτή η περίφημη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας».
Στην ερώτηση τι προσδοκά να επιτευχθεί από αυτή τη Μεγάλη Σύνοδο, απάντησε: «προσδοκούμε ό,τι καλύτερο, δεν προσδιορίζουμε περιμένουμε ό,τι ωραιότερο ό,τι περισσότερο ευλογημένο» και συμπλήρωσε πως «δεν διαχωρίζουμε τίποτε και χαιρόμαστε πάρα πολύ που γίνεται αυτό που γίνεται εδώ».
Οταν τον ρωτήσαμε για τις Εκκλησίες που απέχουν, της Βουλγαρίας, Αντιοχείας, Ρωσίας και Γεωργίας, είπε ότι «θα ήθελα πάρα πολύ να μην απουσιάζουν». Πρόσθεσε πως «δεν θέλω να κατακρίνω γιατί το κάνουν και απέχουν, απλώς αισθάνομαι ότι θα ήταν πολύ ωραίο να ήταν μαζί μας, να μην λείπουν, αλλά αν έχουν τους δικούς τους λόγους δεν θέλω να παρεμβαίνω». Ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι «όλα πηγαίνουν πολύ καλά διότι όλος ο κρητικός λαός χαίρεται και αγάλλεται για το γεγονός αυτό το οποίο δεν περίμενε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος αγαπά και εκτιμά πολύ την Ομογένεια της Αμερικής, την έχει επισκεφτεί αρκετές φορές και μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» τόνισε πως «επιθυμούμε να χαιρετίσουμε την Ομογένειά μας και τους Κρητικούς, οι οποίοι είναι στην Αμερική και θα γίνει το Συνέδριό τους τον ερχόμενο μήνα όπως γνωρίζω και χαιρόμαστε πάρα πολύ και χαιρετίζουμε όλους τους ανθρώπους παιδιά της Αμερικής και ελπίζουμε ό,τι καλύτερο για την Αμερική και για όλο τον κόσμο».
Ο Σεβασμιότατος βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει καθότι η Εκκλησία της Κρήτης έχει αναλάβει το επίπονο έργο πολλών τομέων της διοργάνωσης της Μεγάλης Συνόδου, ιδιαίτερα το εκκλησιαστικό και λατρευτικό. Ο ίδιος προσωπικά υποδέχθηκε έναν έκαστο των Προκαθημένων στο αεροδρόμιο των Χανίων συνοδεύοντάς τους μέχρι το ξενοδοχείο «Αύρα» του Κολυμπαρίου στο οποίο έχουν καταλύσει.