Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ PURPUREUS ROSSANENSIS

Ιωάννης Λότσιος Δρ.Θ.       
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που θα γίνουν για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της ιδρύσεως της επαρχίας Λούγκρο με παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί και μια ιστορική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Rossano-Cariati και στον Κώδικα Purpureus Rossanensis . Η Αρχιεπισκοπή και το Επισκοπικό Μουσείο διοργανώνουν μια εκδήλωση με τίτλο ‘’Περιήγηση στον Κώδικα’’, μια περιήγηση στις σελίδες του πολύτιμου αυτού κειμηλίου που είναι κειμήλιο παγκόσμιας κληρονομίας από την ίδια την Ουνέσκο.
Ο Κώδικας χρονολογείται περίπου τον 6ον αιώνα, είναι γραμμένος με πορφυρή περγαμηνή με ασημένια γράμματα. Περιέχει τα Ευαγγέλια Ματθαίου και Μάρκου, στα οποία οι τρείς πρώτοι στίχοι κάθε ευαγγελίου είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα. Είναι το αρχαιότερο χειρόγραφο με σύγχρονες του μικρογραφίες. .Καραβιδοπουλου, Εισαγωγή εις την Καινήν Διαθήκη, σ.51).
O Κώδικας Purpureus Rossanensis ανήκει στον Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής , όπου φυλάσσεται από τις 18 Οκτωβρίου του 1952 στο Επισκοπικό Μουσείο τέχνης. Αναφέρεται για πρώτη φορά το 18331 από τον Scipio Camporota, στον Κώδικα του Καθεδρικού. Το 1880 Γερμανοί ερευνητές ο  Oskar von Gebhardt και Adolf von Harnach δημοσίευσαν στην Λειψία ένα άρθρο με τίτλο ‘’Evangeliorum Codex Graecus Purpureus Rossanensis", φέρνοντας τον Κώδικα στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής και διεθνής έρευνας. Το ενδιαφέρον της έρευνας και της επιστημονικής εργασίας του συγκεκριμένου Κώδικα, έχει πολύπλευρη αναφορά: Ιστορικής, παλαιογραφίας και τέχνης.
Ο Codex Purpureus Rossanensis  έχει μεγάλη ιστορική σημασία για την περιοχή της Καλαβρίας, η οποία από ανέκαθεν βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο μεταξύ του ανατολικού και Ελληνικού με τον Λατινικό –Δυτικό πολιτισμό.
Πρόγραμμα



Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

10:00 ΠΜ, Την Πέμπτη στις 10 π.μ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα γίνει ευπρόσδεκτός στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας  (Αchiropita) από τον Αρχιεπίσκοπο Rossano-Cariati Mons, Giuseppe Satriano τους κληρικού και τους πιστούς.

Ευθύς αμέσως θα τελεσθει Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Rossano-Cariati Mons, Giuseppe Satriano.



11.00 ΠΜ: Τελετή ευλογίας του Κώδικα Purpureus Rossanensis στο Επισκοπικό Μουσείο.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης της 19ης Σεπτεμβρίου, παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο κοινό και στον Τύπο κατά τη διάρκεια της περιήγησης στον Καθεδρικό Ναό, ενώ μόνο οι δημοσιογράφοι που θα εγγραφούν στις 12:00 στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 θα συμμετάσχουν στην Περιήγηση του Κώδικα