Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΡΙΜΕΙΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΥΔΡΑΣ Κ. ΕΦΡΑΙΜ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΟΛΜΗΤΙΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΟΥ

Δριμεία αποδοκιμασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ προς τους δύο κληρικούς του, που απέκρυψαν "τα δόλια σχέδιά τους περί συλλείτουργου μετά του Μητροπολίτου Ονουφρίου και τας προθέσεις τους να προβούν σε ανακοίνωση-διακήρυξη αφοσιώσεως εις το Πατριαρχείο Μόσχας και καταδίκη των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου" και οι οποίοι "διέπραξαν κανονικά παραπτώματα...", προκύπτει από την απερίφραστη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας που παρατίθεται παρακάτω.


Το πρωτόγνωρο αυτό θέμα, που παραβιάζει κάθε έννοια εκκλησιολογικής κανονικότητας και υπακοής και συνιστά ευθεία απειλή κατά της ενότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ΡΟΜΦΑΙΑ, είχα σχολιάσει ως εξής στη σελίδα μου στο facebook:

Οι κληρικοί αυτοί είναι αδέσποτοι, ακέφαλοι, ιδιόρρυθμοι; Τι πράγματα είναι αυτά; Τι αντικανονικές πράξεις και ποιος τις υποθάλπει; Δεν έχουν Επίσκοπο να του εκφράσουν υιϊκώς τις απόψεις τους για οποιοδήποτε θέμα;

Ο άγιος Ύδρας είναι ένας σοφός, συνετός, άξιος και καλοκάγαθος Ιεράρχης. Είμαι βέβαιος ότι με πολλή προσοχή και αγάπη ακούει τον καθένα, πολλώ δε μάλλον τους κληρικούς του. Απευθύνθηκαν οι εν λόγω στον Επίσκοπό τους, ως οφείλουν εκ των Ιερών Κανόνων και της Εκκλησιαστικής Τάξης, για να του εκφράσουν τις όποιες ενστάσεις ή διαφωνίες τους, ώστε εκείνος να τους εξηγήσει πώς έχουν τα πράγματα; Ή μήπως δεν αναγνωρίζουν οι εν λόγω κληρικοί ότι ο εις τύπον και τόπον Χριστού διδάσκαλος στην τοπική τους Εκκλησία είναι ο Επίσκοπός τους; Και προσπαθούν με αλαζονεία και απρέπεια να του κάνουν... μαθήματα και μάλιστα μέσω... Κιέβου; 

Η υποκλοπή μιας "ευλογίας", η υπέρβαση μιας "άδειας", η κατάχρηση της εμπιστοσύνης του Επισκόπου αποτελούν μεγάλες αμαρτίες για ένα κληρικό. Δεν τα γνωρίζουν αυτά οι συγκεκριμένοι πατέρες, την ώρα που με τις πράξεις και τα λόγια τους προσπαθούν να κάνουν... μαθήματα στην Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Κάποιοι έχουν υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Και λειτουργούν ως παρασυναγωγή μέσα στο άγιο Σώμα της Εκκλησίας μας. Καταπατώντας Κανόνες, Τάξη, Υπακοή, Ιεραρχία, τα πάντα.

Είμαι βέβαιος ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα λάβει τα αναγκαία πνευματικά μέτρα, ώστε να περιφρουρήσει το ποίμνιό της από τους θιασώτες της ακαταστασίας και του διχασμού.

Το πράγμα φάνηκε ότι είναι επικίνδυνο από τη στιγμή που με πολύ θράσος και ασέβεια προς την Εκκλησία κάποιοι τολμητίες κληρικοί και μοναχοί διενοήθησαν να συνυπογράψουν "ανοικτή επιστολή" μαζί με σχισματικούς-αποτειχισμένους.

Χαίρομαι και δοξάζω τον Θεόν, που ο Σεβασμιώτατος κ. Εφραίμ αντέδρασε άμεσα και σοφά στην πρωτόγνωρη αυτή πρόκληση.
 
ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΥΔΡΑΣ: