Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣTOΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ


 Επιμέλεια Ιωάννης Λότσιος με πληροφορίες απο το Vatican News
Eπιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο απέστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος για τα αληθινά κίνητρα της δωρεάς τεμαχίων του Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου κατά την Θρονική Εορτή της 29ης Ιουνίου 2019.
Τα Ιερά τεμάχια του Ιερού Λειψάνου παραδόθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο Τελμησού κ. Ιωβ, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Επιστολή εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την χειρονομία. Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως «αγαπητό αδελφό» και με «βαθιά αγάπη και πνευματική εγγύτητα», ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε σε αυτήν την επιστολή 30 Αυγούστου ότι για κάποιο χρονικό διάστημα ήθελε να τον γράψει για να δώσει πλήρη εξήγηση για το δώρο του.

1. Καταρχήν ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρεί ότι η πράξη αυτής της δωρεάς αποτελεί μια πράξη από την επιφώτηση του Αγίου Πνεύματος, πράξη-όπως αναφέρει ο ίδιος-έγινε με πολλούς τρόπους, που προτρέπει την εκ νέου επαναπροσέγγιση της πλήρης κοινωνίας για την οποία ο Χριστός προσευχήθηκε στον Κήπο της Γεσθημανής, την παραμονή του Πάθους Του. Αυτή η δωρεά είναι μια επιβεβαίωση της κοινής πορείας που οι Εκκλησίες έχουν, που πολλές φορές είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά υπάρχουν σε αυτόν εμφανή τα σημάδια της χάριτος του Θεού: 


«Η ένωση των λειψάνων των δύο αδελφών Αποστόλων μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μόνιμη υπενθύμιση και ενθάρρυνση ότι, σε αυτό το συνεχιζόμενο ταξίδι, οι αποκλίσεις μας δεν θα παρακωλύσουν πλέον την κοινή μαρτυρία μας και την αποστολή μας του ευαγγελισμού στην υπηρεσία της ανθρώπινης οικογένειας που σήμερα μπαίνει στον πειρασμό να οικοδομήσει ένα καθαρά κοσμικό μέλλον, ένα μέλλον χωρίς τον Θεό»
2. Η επιστολή συνεχίζει να εξηγεί πώς, τον Ιούνιο του 1939, αμέσως μετά την εκλογή του, ο Πάπας Πίος XII αποφάσισε να πραγματοποιήσει ανασκαφές κάτω από τη Βασιλική του Βατικανού. Τα έργα αυτά οδήγησαν πρώτα στην ανακάλυψη του ακριβούς σημείου τοποθέτησης του Απόστολου και αργότερα, το 1952 ανακάλυψη, κάτω από την Αγία Τράπεζα της Βασιλικής, μιας ταφικής κόγχης που συνδέεται με ένα κόκκινο τοίχο που χρονολογείται στο έτος 150 και καλύπτεται με πολύτιμα μάρμαρα, συμπεριλαμβανομένου και ενός θεμελιώδους σημασίας σημείου, που αναφέρει στην ελληνική γλώσσα «ο Πέτρος είναι εδώ». Η πράξη αυτή αποτελεί καρπό της «παράδοσης της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, ως αδιάκοπη συνέχεια» που πάντα έδειχνε «ότι ο Απόστολος Πέτρος μετά το μαρτύριο του στο τσίρκο του νέρωνα, ετάφη στην νεκρόπολη στο λόφο του Βατικανού».

3. Η συνέχεια αυτής της κοινής πορείας απαιτεί μια πνευματική ανανέωση και πιστότητα στον Κύριο, ο οποίος επιθυμεί μια μεγαλύτερη αλληλοσύνδεση και θαρραλέα βήματα. Τα εμπόδια για την πορεία της ενότητα- επισημαίνει- δεν πρέπει να μας αποσπάσουν από το καθήκον και την ευθύνη ως Χριστιανοί, ως κληρικοί της Εκκλησίας, ενώπιων του Θεού και της Ιστορίας. Η τοποθέτηση των τεμαχίων Των Ιερών Λειψάνων του Αποστόλου Πέτρου , δίπλα στο Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Ανδρέα, των δύο αυταδέλφων αποστόλων, αποτελεί ένα σημείο υπενθύμισης και ενθάρρυνσης για την συνέχιση της κοινής πορείας και οι διαφορές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην κοινή μαρτυρία και την αποστολή στον κόσμο, που εισέρχεται στον πειρασμό να οικοδομήσει ένα μέλλον κοσμικό, ένα μέλλον χωρίς Θεό.:

«Η ένωση των λειψάνων των δύο αδελφών Αποστόλων μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μόνιμη υπενθύμιση και ενθάρρυνση ότι, σε αυτό το συνεχιζόμενο ταξίδι, οι αποκλίσεις μας δεν θα παρακωλύσουν πλέον την κοινή μαρτυρία μας και την αποστολή μας του ευαγγελισμού στην υπηρεσία της ανθρώπινης οικογένειας που σήμερα μπαίνει στον πειρασμό να οικοδομήσει ένα καθαρά κοσμικό μέλλον, ένα μέλλον χωρίς τον Θεό»
4. Στην επιστολή του, ο Πάπας Φραγκίσκος περιγράφει πως ο Πάπας Παύλος VI είχε αφαιρέσει εννέα κομμάτια και τα τοποθέτησε στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του παπικού διαμερίσματος στο Αποστολικό Παλάτι. Τα εννέα κομμάτια τοποθετήθηκαν σε μια χάλκινη θήκη που φέρει μια επιγραφή στα Λατινικά, η οποία αναφέρει: , με επιγραφή «Ex ossibus quae in Archibasilicae Vaticanae hypogeo inventa Beati Petri apostoli esse putantur»"Τα οστά που βρέθηκαν στη γη κάτω από τη Βασιλική του Βατικανού θεωρούνται ότι είναι αυτά του ευλογημένου Πέτρου του Αποστόλου".
5. Αυτή η δωρεά έχει αντίκρισμα στην δωρεά της εικόνας των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα που είχε προφέρει ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης ΑΘηναγόρας. Αυτή η εικόνα, καταλήγει ο Πάπας Φραγκίσκος:
«Καθώς αναλογιζόμουν την αμοιβαία αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε μαζί προς την πλήρη κοινωνία και ευχαριστήσαμε τον Θεό για την πρόοδο που έγινε ήδη από τότε που οι σεβαστοί μας προκατόχους συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ πριν από πενήντα χρόνια, σκέφτηκα το δώρο που έδωσε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας στον Πάπα Παύλο VI: μια εικόνα που απεικονίζει τους αδελφούς Πέτρο και Ανδρέα να αγκαλιάζονται, ενωμένοι με πίστη και αγάπη στον κοινό τους Κύριο. Αυτή η εικόνα που βρίσκεται σήμερα στο Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, έχει γίνει για εμάς ένα προφητικό σημάδι της αποκατάστασης αυτής της ορατής κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών μας στην οποία προσβλέπουμε και για την οποία προσευχόμαστε και δουλεύουμε. Ως εκ τούτου, στην ειρήνη που γεννήθηκε από προσευχή, ένιωσα ότι θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να τοποθετηθούν μερικά θραύσματα των λειψάνων του Αποστόλου Πέτρου δίπλα στα λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος τιμάται ως ο πνευματικός ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης».