Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

''' ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ'''''


Ιώαννης Λότσιος Δρ.Θ.Ενημερωτικό
Απο το Επίσημο site του Πατριαρχείου της Ρωσίας διαβάζουμε σημερα για την εσωτερικη ζωή της Ρωσικής Εκκλησίας απο το 2009-2019 τα εξής:  ''την Αυτοδιοικούμενη με δικαιώματα ευρείας αυτονομίας Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία'', ουδείς λόγος βέβαια για αυτοκέφαλο. αλλά για ανεξαρτησία:

''Στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία παραχωρήθηκε το 1990 ανεξαρτησία και αυτεξουσιότητα στη διοίκησή της. Επιπλέον, υπάρχουν μονές και ναοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός των ορίων της κανονικής της επικράτειας σε 61 χώρες, που έχουν οργανωθεί σε διάφορες κανονικές δομές, όπως Επισκοπές, Μητροπόλεις, Εξαρχίες Πατριαρχικών ενοριών και άλλες. Ορισμένες από αυτές τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες συνενώνονται στις ακόλουθες κανονικές δομές: Το αυτοδιοικούμενο τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι η Ρωσική Εκκλησία του Εξωτερικού, η Πατριαρχική Εξαρχία στη Δυτική Ευρώπη, η Πατριαρχική Εξαρχία στη Νοτιοανατολική Ασία''. http://www.patriarchia.ru/gr/db/text/5359111.html.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι απο την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Ρωσίας απο το Επίσημο Site (http://www.patriarchia.ru/db/text/5492565.html). Κατα το ρητόν "χίλιες λέξεις μια εικόνα και μια εικόνα χίλιες λέξεις", αντιλαμβάνεται κανείς τα εκκλησιολογικά, κανονικά και διοικητικά δεδομένα του Πατριαρχέιου της Ρωσίας. Δίπλα στον Πατριάρχη Ρωσίας κ. Κύριλλο συμμετέχει ως μέλος της Συνόδου ο Μητροπολίτης Ονούφριος της ¨(UOE-MP), ως μέλος της. Απορίας άξιο πώς ως Προκαθήμενος αποτελεί μέλος σε άλλη Εκκλησία, έστω και αν αυτή θεωρείται από τον ίδιο ως "Μήτηρ Εκκλησία'. Τελικά και εφόσον η υπο του Μητροπολίτου Ονουφρίου Εκκλησία δεν έχει Τόμο Αυτοκεφαλίας, όπως η νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά απο αυτό που βλέπουμε ίσως θα πρέπει να μιλάμε για μια "αυτόνομη εκκλησία". Το είδος της αυτοκεφαλίας και της χορηγήσεως δεν είναι το ίδιο. Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθιστά μια τοπική Εκκλησία Αυτοκέφαλη, την καθιστά με όλα τα προνόμια της, και όχι ως μια μητρόπολη με ορισμένα προνόμια, όπως από τα λίγα δεδομένα που μπορεί κανείς να εξάγει συνοπτικά...