Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ FAKE: ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

19 September 2019, cerkvarium
Πίστευε, αλλά ερεύνα
 Στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, μία γνωστή ελληνική ιστοσελίδα που ονομάζεται «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Πανουκρανική Λιτανεία με 80.000 πιστούς». Αναφέρει ότι οι πιστοί της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείο Μόσχας» με την ευλογία του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου πραγματοποίησαν μια Πανουκρανική λιτανεία, «ξεκινώντας από τη Λαύρα του Ποτσάεφ στην Δυτική Ουκρανία ή από τη Λαύρα του Σβιατογόρσκ στο ανατολικό μέρος της Ουκρανίας», και ότι περίπου 80.000 πιστοί συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο. Μετά από αυτό, πραγματοποιήθηκε επίσημη Λειτουργία στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου προς τιμήν της ολοκλήρωσης της λιτανείας. Ως μαρτυρία, το «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» παραθέτει μια σειρά από φωτογραφίες από αυτή τη λιτανεία. Δεν διευκρινίζεται όμως πότε συνέβη αυτό. Αλλά το γεγονός είναι ότι, πρώτον, αυτές οι φωτογραφίες ελήφθησαν πριν από 3 χρόνια - τον Ιούλιο του 2016, κατά τον εορτασμό της επετείου του Βαπτίσματος των Ρως. Η πηγή του ρεπορτάζ είναι η ιστοσελίδα Pravoslavie.ru, η οποία δεν αναγράφει ημερομηνία δημοσίευσης. Το «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», για κάποιο λόγο, δεν παραθέτει σύνδεσμο παραπομπής στη συγκεκριμένη σελίδα. Μεταξύ των φωτογραφιών, για παράδειγμα, είναι μια κοινή φωτογραφία του Μητροπολίτη Ονούφριου, του Μητροπολίτου Μπορίσπολ Αντώνιου (Πακάνιτς) και του Μητροπολίτου Βίνιτσα Συμεών (Σοστάτσκι). Ωστόσο, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ο Μητροπολίτης Συμεών προσχώρησε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.
 Ως εκ τούτου, η δημοσίευση αυτής της φωτογραφίας το Σεπτέμβριο του 2019 θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι ο Μητροπολίτης Συμεών «λειτουργεί σε δύο μέτωπα» (το οποίο βέβαια δεν είναι αληθές). Δεύτερον, το 2019, κατά την επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως, που εορτάζεται στις 27-28 Ιουλίου, η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Μόσχας» δεν διοργάνωσε «Πανουκρανική λιτανεία» σε όλη τη χώρα. Η πομπή πραγματοποιήθηκε μόνο στο Κίεβο. Τρίτον, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, η λιτανεία της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείο Μόσχας», που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο στις 27 Ιουλίου, συγκέντρωσε 300.000 πιστούς (αν και, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000). Δεν θα κατηγορήσουμε τον ελληνικό ιστότοπο για τα κραυγαλέα fake news. Άλλωστε, αυτό το ρεπορτάζ από το παρελθόν κατά περίεργο τρόπο εμφανίστηκε πρώτα... στην ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας Pravoslavie.ru με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 2019.
 
 Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η σελίδα έχει ήδη ένα ενεργό σύνδεσμο που παραπέμπει στην αρχική πηγή του 2016, αλλά για κάποιο λόγο οι Έλληνες συνεργάτες τους δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τις πληροφορίες. Το πιθανότερο είναι ότι η ιστοσελίδα αυτή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας παραπλανά σκόπιμα τους Έλληνες που την εμπιστεύονται, αναδημοσιεύοντας ως νέα είδηση ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε πριν από 3 χρόνια. Μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι που πιστεύουν στη συγκεκαλυμμένη χειραγώγηση της ρωσικής προπαγάνδας. Πηγή: https://cerkvarium.org/publikatsii/monitorynh-zmi/yak-rosijska-propaganda-vvodit-v-omanu-gretski-tserkovni-zmi
https://cerkvarium.org/en/publications/mass-media/fake