Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

«ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝΕΤΣΚ» ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΠΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ


Cyprus0

Μία από τις πύλες της ρωσικής εισβολής άνοιξαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου
 της Τατιάνας Ντερκάτς

Η κατοχή της Βόρειας Κύπρου για σχεδόν μισό αιώνα αποσταθεροποιεί τόσο τις κυπριακές αρχές όσο και την τοπική Εκκλησία.
Η εμφάνιση στο βόρειο τμήμα κάποιας Ρωσικής Εκκλησίας Εξωτερικού προκάλεσε διπλωματικό σκάνδαλο και ανάγκασε το ρωσικό ΥΠΕΞ και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να δικαιολογήσουν: «δεν είμαστε εκεί», και να στρέψουν όλη την προσοχή σε «απατεώνες με ράσα». Όμως, όπως δείχνουν οι στοιχειώδεις έρευνες, οι Ρώσοι στη Βόρεια Κύπρο οικοδομούν, εγκαθίστανται, αποκτούν επιχειρήσεις, τράπεζες, οικογένειες και παιδιά και, γενικά, αισθάνονται πολύ άνετα. Για να σταματήσει αυτό, ο επικεφαλής της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απηύθυνε εγκάρδια έκκληση προς την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να επηρεάσει τις ρωσικές αρχές, οι οποίες υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το κατεχόμενο έδαφος της Βόρειας Κύπρου. Και ακόμη, υποσχέθηκε να διαμαρτυρηθεί στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών. Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος ισχυρίστηκε ότι εκκλησιαστικώς η κατάσταση δεν είναι τόσο τρομερή, αφού μπορούμε να μιλήσουμε για 40-50 πιστούς. Ωστόσο, ο αριθμός των Ρώσων που μετακόμισαν στη Βόρεια Κύπρο εκτιμάται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των Ορθοδόξων πιστών είναι αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερος από τους εκτιμώμενους 40-50 Ρώσους. Επομένως, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες ότι μπορούν να απελαθούν βίαια ή εθελοντικά από εκεί.

Υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια της ρωσικής πρεσβείας, η οποία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία δεν είναι επίσημα παρούσα στη Βόρεια Κύπρο. Το Κρεμλίνο συνηθίζει να παραπλανά τους πάντες με διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν εμπλέκεται σε καμία σύγκρουση. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην Ουκρανία το 2014, όταν οι ρωσικές αρχές ορκίστηκαν στην παγκόσμια κοινότητα ότι δεν είχαν καμία σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Η διεθνής άρνηση αναγνώρισης των αποσχιστικών δομών-περιοχών «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» ως χωριστών κρατών δεν εμποδίζει τους Ρώσους να ταξιδεύουν στα ουκρανικά κατεχόμενα εδάφη, να διαπραγματεύονται με οιονεί δημοκρατίες ή να αποκτούν περιουσιακά στοιχεία που αφήνουν εκεί όσοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές ως πρόσφυγες. Τελικώς, οι κατοικίες που έχουν καταληφθεί είναι φθηνές. Όπως τα ακίνητα που χτίστηκαν στη Βόρεια Κύπρο.

Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες στο διαδίκτυο που διαψεύδουν τις διαβεβαιώσεις των ρωσικών αρχών ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη Βόρεια Κύπρο. 

Νομιμοποίηση των πιστοποιητικών γέννησης από το προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας 
Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί τους πολίτες του ότι η νομιμοποίηση των εγγράφων που εκδίδονται από τις αρχές της Βόρειας Κύπρου δεν είναι δυνατή. Ωστόσο, η μετανάστευση αρκετών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στο κατεχόμενο έδαφος αναγκάζει τη Ρωσία να προβεί σε ανεπίσημη στήριξη. Με τη νομιμοποίηση των εγγράφων, που εκδίδονται στη Βόρεια Κύπρο, ασχολούνται διάφορες νομικές εταιρείες.  Ειδικότερα, εδώ είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ρωσική υπηκοότητα και διαβατήριο για ένα παιδί στη Βόρεια Κύπρο: «Ο τόπος εγγραφής είναι η ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία. Cooperation house στα σύνορα του Ledra palace. Το αυτοκίνητο πρέπει να σταθμεύεται πριν το συνοριακό σημείο στο χώρο στάθμευσης 5tl εάν δεν έχετε ειδική ασφάλιση για αναχώρηση για τη Νότια Κύπρο. Η υποδοχή από τον πρόξενο στην ουδέτερη ζώνη γίνεται μόνο την Πέμπτη από τις 10 π.μ., αλλά μερικές φορές όχι κάθε Πέμπτη (υπάρχουν αργίες και είναι καλύτερα εκ των προτέρων να κάνετε μία διευκρίνιση μέσω τηλεφώνου (357) 22-776832). Χωρίς εγγραφή ο πρόξενος δεν δέχεται. Εγγραφή προσωπικά ή μέσω τηλεφώνου, μπορείτε ακόμα να ζητήσετε να εγγραφείτε μέσω φίλων που πηγαίνουν εκεί».
Cyprus1
Παρόμοιες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω του ρωσικού προξενείου στην Κύπρο για παιδιά που γεννήθηκαν στη Βόρεια Κύπρο παρέχονται από τον ιστότοπο «Наш Северный Кипр» («Η Βόρεια Κύπρος μας»). Το εν λόγω σάιτ αναφέρει ότι, ως έγγραφα που συντάσσονται στη Βόρεια Κύπρο, ο πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δέχεται πιστοποιητικό από ιατρικό ίδρυμα σχετικά με τη γέννηση ενός παιδιού και πιστοποιητικό από τον μουχτάρη (τοπικό διευθυντή) του τόπου κατοικίας για κάθε μέλος της οικογένειας. Δηλαδή, εάν ο τόπος διαμονής είναι η Βόρεια Κύπρος, τότε το πιστοποιητικό θα εκδοθεί από τον τοπικό μουχτάρη. Παράλληλα, στον ιστότοπο μιας εταιρείας που ασχολείται με τη νομιμοποίηση εγγράφων που εκδίδονται από τις αρχές της Βόρειας Κύπρου δηλώνεται ειλικρινά ότι «δεν μπορεί να διεξαχθεί η επίσημη διαδικασία για την προξενική νομιμοποίηση σύμφωνα με τη γενικά αποδεκτή διαδικασία». Υπάρχει επίσης κατάλογος των εγγράφων που υπόκεινται σε προξενική νομιμοποίηση: όλες οι πράξεις προσωπικής κατάστασης (γέννηση, γάμος, θάνατος, διαζύγιο), πληρεξούσιο, πιστοποιητικό εκπαίδευσης κλπ.
Αναγνώριση σχολικών πιστοποιητικών της Βόρειας Κύπρου
Παρεμπιπτόντως, όσον αφορά την εκπαίδευση και ειδικότερα την αναγνώριση των σχολικών πιστοποιητικών στη Βόρεια Κύπρο. Τα πάντα είναι πολύ πιο απλά εδώ: δεν χρειάζονται προξενική νομιμοποίηση. Το πιο διάσημο ρωσικό σχολείο στη Βόρεια Κύπρο είναι η «Παιδική Αρμονία» (ρωσ. "Детская гармония"). Η ανακοίνωση της πρόσληψης μαθητών δηλώνει ρητά ότι η εκπαίδευση γίνεται σύμφωνα με πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η τελική πιστοποίηση (κρατικές εξετάσεις) για τις τάξεις 9 και 11 (Α', Β' και Γ' Λυκείου) λαμβάνει χώρα στη Μόσχα. Εδώ υπάρχουν φωτογραφίες των πιστοποιητικών που εκδίδονται σε μαθητές ενός σχολείου στην Κερύνεια:
Cyprus11

Cyprus12
Κατά την εγγραφή στο σχολείο γίνονται δεκτά βορειοκυπριακά έγγραφα, τα οποία δεν απαιτούν νομιμοποίηση. Όπως σημειώνεται στον ιστότοπο, «Η Ρωσική Σχολή στη Βόρεια Κύπρο λειτουργεί ως ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα βάσει συμφωνιών εταιρικής σχέσης με τη Διεθνή Σχολή του Αύριο (ρωσ. Международная школа завтрашнего дня) στη Μόσχα (Ρωσία). Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε θεμελιώδη αντικείμενα όπως τα μαθηματικά, ρωσική γλώσσα και ξένες γλώσσες. Αυτό, μετά το τέλος της 9ης τάξης (Α' Λυκείου), δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να περάσουν την ΚΤΠ (Κρατική Τελική Πιστοποίηση, ρωσ. ГИА. - Τατιάνα Ντερκάτς), να λάβουν ένα ρωσικό εγκεκριμένο έγγραφο της ατελούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στις τάξεις 10 και 11 (Β' και Γ' Λυκείου) για την προετοιμασία για τη ρωσική Ενοποιημένη Κρατική Εξέταση (ρωσ. Единый государственный экзамен, ЕГЭ). Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε όλα τα μαθήματα που αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών των δημοσίων σχολείων στη Ρωσία». Η αναζήτηση πληροφοριών για τη Διεθνή Σχολή του Αύριο έχει δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα: είναι ένα ιδιωτικό σχολείο που έχει λάβει κρατική άδεια.
Η τεχνολογία για τη νομιμοποίηση των πιστοποιητικών που έχουν αποκτηθεί στη Βόρεια Κύπρο έχει ως εξής: «Μέχρι τη στιγμή που θα αποφοιτήσουν (ολοκλήρωση του συνολικού κρατικού προγράμματος και του προγράμματος Σχολής του Αύριο), οι μαθητές πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό αποφοίτησης και πιστοποιητικό/δίπλωμα από το Σχολείο του Αύριο». Δηλαδή, μπορούν να προταθούν δύο μέθοδοι νομιμοποίησης: είτε οι μαθητές απλά δεν λαμβάνουν πιστοποιητικά από το βορειοκυπριακό σχολείο, αλλά από ένα πλήρως ιδιωτικό σχολείο της Μόσχας βάσει εγγράφων της Βόρειας Κύπρου, είτε τα έγκυρα έντυπα πιστοποιητικών εισάγονται απευθείας από τη Ρωσία στη Βόρεια Κύπρο. Με άλλα λόγια, τα έγγραφα σχετικά με την εκπαίδευση, που εκδίδονται στη Βόρεια Κύπρο, είναι νομικά αποδεκτά για την έκδοση πιστοποιητικών εκπαίδευσης βασισμένα στο γενικό πρότυπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας: πρόκειται για έντυπα με αριθμό που συμφωνήθηκαν με το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και η ίδια η νομιμοποίηση περνά από αδειοδοτημένα ιδιωτικά ρωσικά σχολεία. Παρεμπιπτόντως, ένας από τους συνεργάτες της Σχολής του Αύριο είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Νότιας Κύπρου.
«Rossotrudnichestvo»
Μια προσεκτική μελέτη του ιστοτόπου του σχολείου «Παιδική αρμονία» οδηγεί σε μια σειρά από ενδιαφέροντα ευρήματα. Στο τμήμα «Οι συνεργάτες μας», ο ιστότοπος της βορειοκυπριακής ρωσικής σχολής υποδεικνύει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Συντονισμού των Ρώσων Συμπατριωτών του Εξωτερικού («Rossotrudnichestvo») / ρωσ. Всемирный координационный совет российских соотечественников, проживающих за рубежом («Россотрудничество»). Τι είναι το «Rossotrudnichestvo»; Πρόκειται για υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ρωσ. СНГ), των συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό, καθώς και τη διεθνή ανθρωπιστική συνεργασία, η οποία δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το «Rossotrudnichestvo» υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο επίσημος στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να προωθήσει τα ρωσικά συμφέροντα στο εξωτερικό με τη μορφή υποστήριξης για ρωσικές κοινότητες, ανθρωπιστικά προγράμματα, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, φιλανθρωπία κ.λπ. Έτσι, στην ιστοσελίδα του «Rossotrudnichestvo» υπάρχουν πληροφορίες για μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα της Νίκης (κατά του ναζισμού στον Β΄ ΠΠ), η οποία έλαβε χώρα στο ίδιο ρωσικό σχολείο στη Βόρεια Κύπρο, «Παιδική Αρμονία».
Cyprus2
Η Εκκλησία της Κύπρου παγιδευμένη με ρωσική επιρροή 
Το «Rossotrudnichestvo» λειτουργεί στην Κύπρο μέσω του γραφείου αντιπροσωπείας του, του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού (ρωσ. Российский центр науки и культуры, РЦНК) στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα, το Ρωσικό Κέντρο, με τη σειρά του, δημιούργησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, ένα από τα μέλη της οποίας είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας (Εκκλησία της Κύπρου). Ο κ. Ησαΐας είναι γνωστός για την κραυγαλέα του ρωσοφιλία, και την εξίσου κραυγαλέα απόρριψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία έλαβε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας. Ίσως ο βασικός ευεργέτης της Μητροπόλεως Ταμασού είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Vyacheslav Zarenkov, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέα και Πάντων των Ρώσων Αγίων στο Επισκοπειό. Η τυπική αρχιτεκτονική των ναών στο ρωσικό στυλ (με τους κρεμμυδόσχημους τρούλους και ακόμη και τις σημύδες στις εσωτερικές τοιχογραφίες) δείχνει άμεσα τη σχεδίαση της ρωσικής παρουσίας στην Κύπρο. Η βράβευση αυτού του ευεργέτη της Μητροπόλεως Ταμασού πραγματοποιήθηκε σε συνάντηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του εν λόγω Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία.
Ο Zarenkov, παρεμπιπτόντως, δεν είναι άμοιρος ματαιοδοξίας. Στο ναό που κατασκεύασε υπάρχει μια τοιχογραφία με την εικόνα του, όπου προσφέρει το ναό στο Μητροπολίτη Ησαΐα, και μια εικόνα, όπου κρατώντας το ναό στα χέρια του, πέφτει στα πόδια του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.
Cyprus4
Cyprus3
Στο ίδιο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία γιορτάστηκε η Ημέρα της Οικογένειας, της Αγάπης και της Αφοσίωσης. Η εκδήλωση άνοιξε με έναν άλλο ρωσόφιλο και σκληρό αντίπαλο της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, το Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο. Έτσι οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου καλύπτουν τις ρωσικές οργανώσεις που συνδέονται με τη Βόρεια Κύπρο. 
Το ρωσικό σχολείο στη Βόρεια Κύπρο προωθείται και από την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών του Εξωτερικού. Παρεμπιπτόντως, ένα μέλος αυτής της ΜΚΟ, που επιδιώκει τους ίδιους στόχους με το «Rossotrudnichestvo», ήταν κάποιος Andrey Zarenkov. Το επώνυμο είναι αρκετά σπάνιο για να είναι σύμπτωση: δύο Zarenkov προωθούν τα ρωσικά συμφέροντα στο εξωτερικό. Μια αναζήτηση σε ανοικτές πηγές έδωσε το ακόλουθο αποτέλεσμα: και οι δύο είχαν μια μητέρα με το όνομα Nelly Mikhailovna. Ο Andrey Zarenkov αναφέρεται συχνά στον ιστότοπο του Ιδρύματος Υποστήριξης και Προστασίας Δικαιωμάτων των Συμπατριωτών του Εξωτερικού, το οποίο δημιουργήθηκε με διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ξεκίνησε τις εργασίες του την 1η Ιανουαρίου 2012. Και οι ιδρυτές του εν λόγω Ιδρύματος είναι το ρωσικό ΥΠΕΞ και το «Rossotrudnichestvo».
Άρα, το βορειοκυπριακό ρωσικό σχολείο έχει δύο σημαντικούς εταίρους στη Ρωσία. Ο πρώτος εταίρος είναι ένα αδειοδοτημένο ιδιωτικό σχολείο της Μόσχας, μέσω του οποίου τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης της Βόρειας Κύπρου μπορούν να νομιμοποιηθούν στη Ρωσία. Ο δεύτερος εταίρος είναι το «Rossotrudnichestvo», μια ομοσπονδιακή υπηρεσία του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία προωθεί ανοικτά σχολικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Κύπρο. Το γραφείο αντιπροσωπείας του «Rossotrudnichestvo» στην Κύπρο είναι το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία, το οποίο συνεργάζεται ενεργά με δύο Κύπριους Ιεράρχες, τους Μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού. Με τη σειρά του, ο κύριος ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού είναι ο Vyacheslav Zarenkov, ο οποίος συνδέεται επίσης με το γραφείο αντιπροσωπείας του «Rossotrudnichestvo» στην Κύπρο, το οποίο είναι εταίρος του ρωσικού σχολείου της Βορείας Κύπρου. 
Από τα προηγούμενα εξάγονται πολύ λυπηρά συμπεράσματα. Το Ρωσικό Προξενείο στην Κύπρο και το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ύποπτα για νομιμοποίηση εγγράφων που εκδίδονται στη Βόρεια Κύπρο. Τουλάχιστον δύο Κύπριοι Μητροπολίτες, που προωθούν δημοσίως τα ρωσικά συμφέροντα στο νησί, παρασύρονται σε αυτό το σχέδιο μέσω της ρωσικής κρατικής δομής, που φέρεται να ασχολείται με τα ρωσικά ανθρωπιστικά προγράμματα στην Κύπρο («Rossotrudnichestvo»). Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.   
Οι Κύπριοι θα έπρεπε να έχουν καταλάβει από πολύ καιρό ότι οι Ρώσοι, έχοντας διεισδύσει ελεύθερα στην ελληνική Κύπρο χάρη στη φιλοξενεία και την εμπιστοσύνη των ηγετών τους, αργά ή γρήγορα θα άρχιζαν να κυριαρχούν στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος. Όπως ακριβώς συνέβη με το ουκρανικό Ντονμπάς. Και μια από τις πύλες της ρωσικής εισβολής άνοιξαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου. Και είναι πολύ αργά για να περιμένουν την απέλαση όλων των Ρώσων από τα κατεχόμενα εδάφη.
 Πηγή: cerkvarium