Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Θεόδωρος Καλμούκος, Εθνικός Κήρυκας
ΒΟΣΤΩΝΗ. Τις σκέψεις του, τις ελπίδες και τους προβληματισμούς του για τη Μεγάλη Σύνοδο, εξέφρασε με συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Απαντώντας στην ερώτηση πώς αισθάνεστε Μακαριότατε για την Μεγάλη Σύνοδο είπε, «αισθάνομαι ντροπή θα έλεγα για μερικές ενέργειες υπευθύνων ανθρώπων (εννοώντας τους Προκαθημένους που δεν θα συμμετάσχουν)». Συμπλήρωσε πως «ας ελπίσουμε πως θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα προχωρήσουμε διότι η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Αν ήταν από την αρχή θα μπορούσαμε να έχομε τις ενστάσεις μας ο καθένας, κι άμα θελήσουμε βρίσκουμε ενστάσεις ο καθένας. Όμως τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό αφού όλοι μας το δεχθήκαμε, όλοι μας το προτείναμε, τώρα δεν μπορεί ο καθένας να προτείνει τα θέματα του διότι είναι εκβιασμός αυτό».
Όταν τον ρωτήσαμε αν η Μόσχα θέλει να περάσει τα δικά της μηνύματα; Πρόκειται για έναν εκκλησιαστικό ιμπεριαλισμό, για μία ηγεμονία και υπερπήδηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είπε, «δεν θα ήθελα να έλεγα προτού ακούσω, αλλά απλώς στοχάζομαι ότι για τη Μόσχα το μεγάλο πρόβλημα είναι να δεσμευθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μην κάνει την Ουκρανία μία ελεύθερη Εκκλησία».
Στην ερώτηση τί θα πείτε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τώρα που θα τον δείτε, είπε, «θα του πω «ότι ήταν μία επιτυχία, αλλά συγχρόνως είναι και μία δοκιμασία όλα αυτά τα πράγματα και θα πρέπει αν δούμε τι φταίει, μήπως φταίμε κι εμείς; Πρέπει κι αυτό να το δούμε».
Ο Μακαριότατος τόνισε πως «πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο πλάι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να τον βοηθήσουμε να βγάλει πέρα τις δυσκολίες».
Ολόκληρη η συνέντευξη αύριο