Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ «ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ»

 
 Αριστείδη Πανώτη
Στα μέσα του 20ου αιώνα η έννοια της Ορθοδοξίας δεν παρέμεινε μόνον ένα όνομα αμυντικής κυρίως διαστολής. Άρχισε πλέον να αντιλαμβάνεται ότι ο λαός του Θεού συνειδητοποιεί πως η Εκκλησία του δεν είναι ένα τυποποιημένο θρησκευτικό καθίδρυμα. Κατέχει τη δύναμη της αιωνιότητος γιατί κυβερνάται από το Άγιο Πνεύμα και επιβάλλεται να εκφραστεί δυναμικά συσφίγγοντας το δέσιμο των ορθοδόξων τοπικών Εκκλησιών, πέραν των εθνικισμών και της απομονώσεως, Προέχει η φωταγώγηση του εκκλησιαστικού φρονήματος και η παρακλητική αναζήτηση του πλησίον με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης για να δούμε «πρόσωπο προς πρόσωπο» τον ομόδοξο και τον ετερόδοξο αδελφό μας «εν ετέρα μορφή» χωρίς Φαρισαϊσκές υψηγορίες και προκαταλήψεις και να τον βοηθήσουμε να προσεγγίσει το γνήσιο ορθόδοξο πνεύμα.
Απο το 1961 ξεκίνησε ἠ Πανορθόδοξη προσπάθεια επαναπροσεγγίσεως με σειρά «Διασκέψεων» για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε «τί το Πνεύμα λέγει ταις εκκλησίαις» (Αποκ.β΄.7). Διαπιστώθηκε πως ο σύγχρονος κόσμος ταχύτατα μετασχηματίζεται χωρίς Χριστό και το του Επιμενίδη που επανέλαβε και ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους ότι: «γένος εσμέν του υπάρχοντος Θεού» (Πραξ.ιζ΄29).
Στη δεκαετία του εξήντα αδέσμευτοι θεολόγοι στρατευθήκαμε στο Χριστοθέλητο όραμα της ενότητας και της ανακαινίσεως των καθ' ημάς εκκλησιαστικών πραγμάτων. Επιχειρήσαμε σε ένα έργο που η σύνταξή του μας ανατέθηκε, την «Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαιδεία» (Θ.Η.Ε.) να απαλλάξουμε τον βεβαρυμένο νεοελληνικὸ θεολογικό ορίζοντα, κατά το δυνατό, από κάθε παρενέργεια ιδεοληψίας και σκουριάς που είχε επικαθίσει επί αιώνες στα θεολογικά γράμματα της Εκκλησίας μας. Με ιδανικό να διαμορφώσουμε ένα καθαρό κλίμα θεολογικής εισπνοής των νέων γενεών κληρικών και θεολόγων απεντομώσαμε από τα ψυχοκτόνα ζηλωτικά ζωΐφια άρθρα, κατά τη συμβουλή του Αποστόλου των Εθνών, που έθεσε την Αγάπη κορυφαία εντολή στις αρετές (Α΄ Κορ. ιγ΄ 13). Εξ αρχής της συντάξεως της Θ.Η.Ε. 
Περισότερα στο ΑΜΕΝ((εδω)