Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

OΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


Ιωάννου Λότσιου,Veria Net
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Catholic News Service (9/6/2016) o Πάπας Φραγκίσκος θα αποστείλει παρατηρητές στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η αποστολή των παρατηρητών αποτελεί μια πράξη σεβασμού, υποστήριξης και ενθάρρυνσης των σχέσεων με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οι παρατηρητές που επιλέχθηκαν από τον ίδιο τον Πάπα είναι: Ο Καρδινάλιος Κοch και ο Επίσκοπος Brian Farrell, Πρόεδρος και Γραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, αντίστοιχα. Οι δύο παρατηρητές θα συμμετάσχουν μαζί με τους Αγγλικανούς Λουθηρανούς και άλλων Εκκλησιών και Ομολογιών στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, κατά την διάρκεια της έναρξης και της λήξης. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα των συνεδριάσεων κατά την διάρκεια των συζητήσεων, αλλά καθημερινά θα ενημερώνονται επίσημα. Θα έχουν επίσης την δυνατότητα να συνομιλούν με τους συμμετέχοντες.
Η αποστολή των παρατηρητών της Καθολικής Εκκλησίας, όπως αναφέρεται ο Επίσκοπος Farell, είναι εξαιρετικά σημαντική για την χριστιανική μαρτυρία στον κόσμο. Επισήμανε, επίσης, ότι κάθε ενέργεια ή διαδικασία ή πράξη που ενισχύει την ενότητα, και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποτελεί σημείο της ενότητας της Ορθοδοξίας, είναι σημαντική για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η απόφαση της συγκλήσεως της Συνόδου την ημέρα της Πεντηκοστής δεν είναι μόνο μια συμβολική ημέρα, άλλα περισσότερο μια σύνοδος οι συνεδριάσεις της οποίας θα καθοδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα.
Ο Επίσκοπος Farell, υπογράμμισε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διατηρεί επίσημες σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία θεωρεί ως «αδελφή Εκκλησία», αν και ορισμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν την Ρωμαιοκαθολική ως «αδελφή Εκκλησία» με έγκυρα μυστήρια......Αναφερόμενος στο προσυνοδικό κείμενο για τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, υπογράμμισε ότι αυτό τονίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη αληθνιή Εκκλησία, χωρίς να κάνει αναφορά στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία είναι εξαιρετικά σημαντικές και θετικές, αλλά δεν υπάρχει αναγνώριση της Καθολικής Εκκλησίας ως «Εκκλησίας» με την πλήρη σημασία της. Δεν αντιμετωπίζει άμεσα το προσυνοδικό Κείμενο το ζήτημα αυτό, αλλά αποτελεί κείμενο ως μιας επιτακτικής ευρύτερης ανάγκης διαλόγου για τα θέματα αυτά.
Τέλος, ο Επίσκοπος Farell τόνισε ότι η παρουσία των Παρατηρητών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν υποστηρίζει μόνο την ενότητα της Ορθοδοξίας, αλλά στοχεύει περισσότερο στο να ομιλεί η Ορθόδοξη Εκκλησίας για τα προβλήματα του κόσμου, ως ένα σώμα και όχι ως χωρισμένες ανεξάρτητες εκκλησίες.